1. Avaleht
  2. Majandus
  3. 10 inspireerivat mõtet! EY Belgia Aasta Ettevõtja Dirk Vyncke: ettevõtte eesmärk peab olema suurem kui raha teenimine
10 inspireerivat mõtet! EY Belgia Aasta Ettevõtja Dirk Vyncke: ettevõtte eesmärk peab olema suurem kui raha teenimine

10 inspireerivat mõtet! EY Belgia Aasta Ettevõtja Dirk Vyncke: ettevõtte eesmärk peab olema suurem kui raha teenimine

EY Belgia Aasta Ettevõtja 2017, 105-aastase perefirma Vyncke esindaja Dirk Vyncke rääkis, et ettevõtluse eesmärk ei saa olla raha teenimine. „Ettevõtte eesmärk peab olema suurem kui raha – midagi, mis teenib inimkonda. Ainult nii on võimalik saavutada edu,“ rääkis Dirk Vyncke. „Selleks, et ettevõtlusega alustada, on tarvis unistust ja ideed, mis saaks hakata kasvama. Ettevõtlus on pidev läbi kriiside minek – ühest kriisist teise. Kuid igas olukorras on võimalus midagi ära teha. Igas ohus peitub võimalus.“

Taastuvenergia teemalisel ümarlaual osalenud energiakontserni Utilitas juht Priit Koit rõhutas, et nii ettevõtte arengu seisukohalt kui ka riiklikku energiapoliitikat silmas pidades peame täna teadma, kus soovime olla 20 aasta pärast. Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter lisas, et tänased suured investeeringud on tehtud järgmise kahe põlvkonna vajadusi silmas pidades.

 

Dirk Vyncke tõi oma inspireerivas ettekandes välja kümme punkti, millest nende pereettevõte oma igapäevases tegevuses juhindub ja mis on aidanud ettevõttel enam kui sajandi edukas olla:

  1. Pereettevõtte juhtimine on eluaegne protsess, see on nagu katedraali ehitamine, mis ei saa kunagi päriselt valmis.
  2. Oluline on empaatia erinevate põlvkondade vahel.
  3. Saladus on see, et saladusi ei ole. Kõigi pereettevõtte liikmete vahel peab toimuma aus ja avatud suhtlus.
  4. Kõiki ettevõtte töötajaid, ka neid, kes ei ole sugulased, koheldakse nagu pereliikmeid.
  5. Lapsed võetakse juba varakult tööle kaasa, et nad näeksid, kuidas töö ettevõttes käib.
  6. Pajupuu teooria. Perepuud võib kärpida, et kasvatada uusi ettevõtte võsusid. Kui ettevõte kasvab suureks, võib selle jagada mitmeks osaks.
  7. Üks maailm. Üks unistus. Äri aluseks peab olema unistus, idee.
  8. Ühine juhtimine ja läbipaistvus.
  9. Loo oma ettevõtet üha uuesti.
  10. Raha ei saa olla eesmärgiks, raha on tulemus.

105-aastase Belgia pereettevõtte Vyncke tegevusalaks on biomassist puhta energia tootmine. Ettevõte on laienenud üle maailma, tegutsedes lisaks Belgiale Brasiilias, USA-s, Kanadas, Saksamaal, Tšehhis, Indias, Malaisias, Tais ja Hiinas. Praegu on pereettevõtte neljanda generatsiooni tegevjuhtideks Dirk Vyncke pojad Peter Vyncke ja Dieter Vyncke.

EY Eesti andis täna e-Eesti esitluskeskuses toimunud ümarlaual avalöögi EY Eesti Aasta Ettevõtja 2018 konkursile, kuhu oodatakse juba kümnendat korda järjest kandideerima edukaid Eesti ettevõtjaid.

Ärikonsultatsiooni- ja audiitorfirma EY annab EY Eesti Aasta Ettevõtja auhinda välja alates 2008. aastast. EY Eesti Aasta Ettevõtja valimisel arvestatakse lisaks majandusedule ja äristrateegiale ka ettevõtte ühiskondlik-majanduslikku mõju ning innovaatilisust. Tähtsaim roll on kanda inimestel, kes on ettevõtte loojad ja omanikud – sõltumatu žürii hindab nende ettevõtlikkust ja majandusedu, panustamist ühiskonda, strateegiat ja ärieetikat. Konkursile kandideerimise tähtaeg on 10. november 2017.

EY Eesti Aasta Ettevõtja 2018 kuulutatakse välja 15. märtsil 2018. Võitja sõidab Eestit esindama Monacosse, kus tal on võimalus võrdväärsena kokku saada ja ideid vahetada ärimaailma absoluutsesse tippu kuuluvate tegijatega. Maailma Aasta Ettevõtja ehk EY World Entrepreneur Of The Year tiitlivõistlus on maailmas üks prestiižsemaid ettevõtjatele suunatud konkursse, kus osaleb ettevõtjaid kokku 60 riigist.

Head Uudised GoodNews