1. Avaleht
  2. Majandus
  3. ABB Grupp sai 130 miljoni dollarise tellimuse USA-st
ABB Grupp sai 130 miljoni dollarise tellimuse USA-st

ABB Grupp sai 130 miljoni dollarise tellimuse USA-st

MAP+HVDC+upgrade+USA+local3. veebruar 2016. Juhtiv energeetika- ja automaatikatehnoloogiakontsern ABB Grupp sai 130 miljoni dollarise tellimuse USA-st, sealselt energiaühistult Great River Energy, 700-kilomeetrise elektriliini renoveerimiseks.

Underwoodi (Põhja-Dakota osariik) ja Buffalo (Minnesota osariik) vahel kulgeva ±400 kilovoldine (kV) HVDC (kõrgepinge-alalisvoolu) liini kaudu saab tulevikus edastada kuni 1000 megavatti (MW) elektrienergiat 700 kilomeetri taha.

Osana projektist uuendab ABB ka olemasolevad konverterid, nende jahutussüsteemid ning juht- ja kaitsesüsteemid, aga ka muud konverterjaamade seadmed ja süsteemid. Lisaks HVDC-süsteemi kaasajastamisele aitavad renoveerimistööd parandada võrgu töökindlust ja energiatõhusust. ABB on viimastel aastatel sarnaseid HVDC-uuendusi edukalt läbi viinud kogu USA-s.

Ka renoveeritava liini Underwoodi ja Buffalo vahele on algselt, 1978. aastal rajanud ning 2002. aastal täielikult digitaalse MACH-süsteemiga täiendanud just ABB.

”Renoveerimine pikendab liini eluiga ja suurendab oluliselt selle töökindlust, aidates seeläbi tagada energiakindlust piirkonna elektritarbijatele,” ütles ABB Grupi elektrivõrkude ja –süsteemide divisjoni juht Claudio Facchin.

ABB töötas HVDC tehnoloogia välja rohkem kui 60 aastat tagasi ning on nüüdseks rajanud üle maailma enam kui umbes 100 kõrgepinge-alalisvoolu paigaldist, mille ülekande koguvõimsus on üle 120 000 MW.

ABB (www.abb.com) on ülemaailmne tehnoloogialiider energeetika ja automaatika valdkonnas, mille kliendid on tööstus-, infrastruktuuri- ja transpordiettevõtted. ABB tehnoloogiad aitavad klientidel vähendada tootmisega seotud keskkonnamõjusid. ABB kontsern annab tööd ligi 135 000-le inimesele umbes sajas riigis.

Eestis tegutseb ABB alates 1992. aastast, ettevõtte tegevus jaotub kahte valdkonda: tootmine (generaatorid, ajamid, taastuvenergiaseadmed, elektrikilbid, komplektalajaamad) ning müük (ülekandevõrkude ja jaotusalajaamade projektid, kesk- ja madalpingeseadmed, automaatikaprojektid, robotid, korrashoiuteenused). ABB on pälvinud viis korda (2007, 2008, 2009, 2011, 2014) Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse poolt välja antava „Aasta Välisinvestori“ auhinna ning korra (2008) Eesti parimale ettevõttele määratava „Ettevõtluse Auhinna“.

Head Uudised GoodNews