1. Avaleht
  2. Majandus
  3. ABB Grupp sai Rootsist 200 miljoni dollarise tellimuse kiirrongide moderniseerimiseks
ABB Grupp sai Rootsist 200 miljoni dollarise tellimuse kiirrongide moderniseerimiseks

ABB Grupp sai Rootsist 200 miljoni dollarise tellimuse kiirrongide moderniseerimiseks

Rail_SJ+Swedish+railJuhtiv energeetika- ja automaatikatehnoloogiakontsern ABB Grupp sai 200 miljoni dollarise tellimuse Rootsi riiklikult raudteetranspordioperaatorilt SJ kiirrongide varustamiseks vajalike elektrisüsteemidega. Uus elektrisüsteem suurendab rongide täpsust, töökindlust ja energiatõhusust.

SJ investeerib üle 500 miljoni dollari SJ 2000-tüüpi kiirrongide moderniseerimiseks. ABB tarnib ja paigaldab 36-le rongile energiatõhusa tehnoloogia, nii elektrienergia muundamise kui juhtimissüsteemide seadmed. 1980-ndate aastate lõpul kasutusse võetud rongid saavad ka uue sisekujunduse.

ABB annab esimese moderniseeritud rongi tellijale üle 2015. aastal. Pärast testimist antakse ülejäänud rongid järk-järgult üle kuni 2019. aastani. Rongide seadmete väljavahetamise teostab ABB Rootsis koos kohaliku partneriga.

Rail_PR_3_3„Kiirrongide seadmed on ABB raudteeärivaldkonna kasvav osa. Oleme selles hästi positsioneeritud ning toetume meie kombineeritud energeetika- ja automaatikalahendustele,“ ütles ABB Grupi tegevjuht Ulrich Spiesshofer. „Meie lai tooteportfell sisaldab nii veokontrolli kui jõuelektroonika lahendusi ja projektijuhtimise kogemusi kogu maailmas. Oleme maailmatasemel raudtee-ettevõtete usaldusväärne partner, sealhulgas SJ-le Rootsis.“

Rongide SJ 2000 täiustatud elektrisüsteemid tagavad töökindlama elektrivarustuse ning vähendavad samas oluliselt elektritarbimist. Täpsus, töökindlus ja mugavus on võtmetegurid klientide rahulolu suurendamisel.

ABB tarnib lepingujärgselt veomuundurid ja -trafod, akulaadijad, juhtumissüsteemid ja infoseadmed. SJ 2000 rongide vagunid ehitas ABB eelkäija Asea 1980-ndate aastate lõpus ning tegemist on endiselt maailma tipptasemega oma klassis nii mugavuse, ruumi kui teenuste osas. Rongid on varustatud spetsiaalse kallutusmehhanismiga, mis tagab reisijatele mugavuse just suurel liikumiskiirusel kurvides, mida on Rootsi raudteevõrgus märkimisväärselt palju.

Rail_PR_12_3ABB (www.abb.com) on ülemaailmne tehnoloogialiider energeetika ja automaatika valdkonnas, mille kliendid on infrastruktuuri- ja tööstusettevõtted. ABB tehnoloogiad aitavad klientidel vähendada tootmisega seotud keskkonnamõjusid. ABB kontsern annab tööd ligi 150 000-le inimesele umbes sajas riigis.

Eestis tegutseb ABB alates 1992. aastast, ettevõtte tegevus jaotub kolme valdkonda: tootmine (tuule- ja diiselgeneraatorid, sagedusmuundurid, taastuvenergiaseadmed, elektrikilbid, komplektalajaamad); müük (ülekandevõrkude ja jaotusalajaamade projektid, kesk- ja madalpingetooted, automaatikaprojektid, robotid) ning korrashoiuteenused tööstusklientidele. ABB on pälvinud neli korda (2007-2009, 2011) Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse poolt välja antava „Aasta Välisinvestori“ auhinna ning korra (2008) Eesti parimale ettevõttele määratava „Ettevõtluse Auhinna“.

Head Uudised GoodNews