1. Avaleht
  2. Toode
  3. Abloy esitles ilmastikukindlat ripplukku
Abloy esitles ilmastikukindlat ripplukku

Abloy esitles ilmastikukindlat ripplukku

Foto: Raigo Pajula
Foto: Raigo Pajula

Abloy tutvustas eile uut ripplukku, mis on ette nähtud kasutamiseks äärmiselt külmades ja ekstreemsetes välistingimustes ja mis peab Eesti jäistele talveoludele jõuliselt vastu, tõestasid Ahhaa-keskuse teadusteatri füüsikud.

Abloy uute ilmastikukindlate ripplukkude tõrgeteta toimimine on tagatud lisaks pakasele ka kõrges kuumuses, vees, meresoola, tolmu ja liivaga kokkupuutel.“Loodusjõudude meelevallas asuvad lukustuskohad seavad lukkudele äärmiselt kõrged nõudmised,” selgitas Abloy Oy Eesti Filiaali turundusjuht Ulvi Kullerkupp.

Iga hoone, mille uks ja lukk asuvad välistingimustes, saavad talvel tunda käredat pakast, päevase päikese käes ülessulamist, veelkord külmumist ja suvel suvesooja. “Võti peab avama rippluku veatult ja ilma tõrkumiseta igal aasta- ja kellaajal,” lisas Kullerkupp.

Ilmastikukindlad ripplukud on valmistatud poolkarastatud terasest. Ripplukkudele on lisatud hermeetiline kaitsekork ja luku sangadele tihendid. Nii ei pääse luku sisemusse vett, liiva ega tolmu ning kork kaitseb mistahes võõrkeha sattumise eest võtmekanalisse. Ripplukkudel on IP 68 tähis. Luku mudeleid on mitmes erinevas mõõdus olenevalt kasutuskohale – väiksem ripplukk sobib vähem turvalisust nõudvale objektile, näiteks kuur ja suurem ning massiivsem ripplukk väga kõrget turvalisust nõudvale kasutuskohale, näiteks laohoone uks.

Ekstreemsematest kohtadest on lukk kasutusel reovee lüüsides, kütuseterminalide kütusemahutite lukustamiseks, konteinervagunite ja telemastide lukustamiseks.

Ripplukk on arendatud välja koostööst Aasia raudteelastega ja praegu enim kasutusel Suurbritannia veepuhastusjaamades, Jaapani raudteel ja Põhjamaade jäistes ilmastikuoludes.

Uue rippluku ilmastikukindluse panid eile proovile Ahhaa-keskuse füüsikud, kes katsetasid lukku jäätumisel, merevees, põletavas päikesekuumuses ja liivatormis. “Väga põnev oli katsetada,” rääkisid Tartu Ülikooli loodusteaduste tudengid Alice ja Elyne Aaviksoo, kes ei ole Eestis varem lukkude vastupidavust testinud. Suurimaks väljakutseks oli füüsikute hinnangul korrosiooni test, mil lukk jäeti roostetamise testimiseks nädalaks merevee lahusesse seisma ja lukk avanes ka peale seda veatult.

Ilmastikukindluse eksponeerimiseks avati pidulikult ka hiigelsuur rippluku jääskulptuur, mis jääb Rocca al Mare kaubanduskeskuse ees parklas kõigile vaatamiseks avatuks kunipühapäevani.

VAATA GALERIID!
Fotod: Raigo Pajula

Head Uudised GoodNews