1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Baltikumi era- ja riskikapitalisektori aastapreemia võitja on Swedbank Investeerimisfondid
Baltikumi era- ja riskikapitalisektori aastapreemia võitja on Swedbank Investeerimisfondid

Baltikumi era- ja riskikapitalisektori aastapreemia võitja on Swedbank Investeerimisfondid

moedas-1403392-mEuroopa Investeerimisfond (European Investment Fund – EIF) otsustas kuulutada esimese Balti riikide era- ja risikikapitalitööstuse aastaauhinna võitjaks fondijuhtimisettevõtte Swedbank Investeerimisfondid. Võitja väljaselgitamiseks palus EIF kolme Balti riigi era- ja riskikapitali assotsiatsioonidel ning riiklikel ettevõtluse finatseerimise agentuuridel (KredEx, LGA ja INVEGA) nimetada üritus, tegevus või turuosaline, kes või mis on nende arvates viimase aasta jooksul kõige rohkem panustanud Balti riikide era- ja riskikapitali sektori üldisesse arengusse. Nimetatud nominentide hulgast valiti pärast hoolikat kaalumist auhinna laureaadiks kolmes riigis tegutsev fondijuhtimisettevõte Swedbank Investeerimisfondid.

Kõrvuti EIFi juhitava Balti Innovatsioonifondiga (BIF) on Swedbank Investeerimisfondide juhitavad pensionifondid praegu ühed suurimad investorid Balti riikide era- ja riskikapitalifondides. Hinnangute kohaselt mängis just Swedbank Investment Management’i aktiivne panus olulist rolli Balti Innovatsioonifondi edus ning tema positiivses mõjus kohalikule era- ja riskikapitalisektorile.

Nimetatud panus on märkimisväärne nii rahaliselt kui ka organisatoorselt, hõlmates nii proaktiivseid läbirääkimisi teiste pensionifondidega ühisinvesteeringuteks Balti fondidesse kui juhtrolli valdkonda reguleeriva seadusandluse parandamisel regiooni riikides.

EIFi hinnangul ületab eeltoodu tulemusel Balti Innovatsioonifondiga seotud fondide kaudu järgmise 5-7 aasta jooksul peamiselt Balti riikidesse investeeritav kapitalimaht oluliselt prognoositut, ulatudes 300-320 miljoni euroni.  Sel saab olema oluline mõju Balti riski- ja erakapitali turule, nii ettevõtete põhikapitali investeeritava kapitali kättesaadavuse kui ka turul tegutsevate professionaalsete investeeringute juhtimise meeskondade arvu poolest. Kõike seda oleks olnud keerukas saavutada ilma Swedbank Investeerimisfondide aktiivse toetuse ja tegevuseta.

EIFi aastaauhind anti üle valdkonna suurimal üritusel Baltikumis – Baltic M&A and Private Equity Forum’il, mis Leedu majanduslehe Verslo Žinios ja advokaadibüroo Sorainen korraldusel toimus Vilniuses 6.-7. novembril.

Euroopa Investeerimisfondi Põhja-Euroopa ning Kesk- ja Ida-Euroopa regiooni juht Graham Cope ütles valiku kommentaariks: “EIF-il on hea meel tunnustada Swedbank Investeerimisfondide positiivset mõju  valdkonna arengule. Võimatu on ka üle hinnata võitja panust Balti Innovatsioonifondi eduloo kujunemises.”

Swedbank Investeerimisfondid AS juhatuse esimees Kristjan Tamla: ”EIFi auhinna saamine on suur tunnustus meie püüdlustele Balti kapitaliturgude edendamisel. Lisaks fundamentaalsele usule, et Balti riikides on palju suurepäraseid investeerimisvõimalusi, usume me ka, et pensionifondidel on otsustav roll kohaliku investeerimismaastiku kujundamises. Balti Innovatsioonifond (BIF) on väljapaistev näide sellest, kuidas Balti riikide valitsused ja kohalikud pensionifondid saavad toetuda EIFi kogemusele unikaalse ning eduka investeerimismudeli loomisel. BIF on olnud oluline arengumootor mitte ainult erakapitali investeeringutele, vaid ka laiemalt kujundanud alternatiivset investeerimiskogukonda. Baltikumi erakapitaliturul on suur potentsiaal esile tõusta kogu Kesk- ja Ida-Euroopa regioonis.”

 

Head Uudised GoodNews