1. Avaleht
  2. Majandus
  3. DPD Eesti aitas Tallinna Botaanikaaial soetada haruldase savannitaime
DPD Eesti aitas Tallinna Botaanikaaial soetada haruldase savannitaime

DPD Eesti aitas Tallinna Botaanikaaial soetada haruldase savannitaime

Kullerfirma DPD Eesti esitles täna Tallinna Botaanikaaia palmimajas keskkonnasäästlikkuse programmi Total Zero. Programmi raames viiakse erinevate meetmete abil äritegevuse käigus tekkiv saaste miinimumini. Esitluse käigus kinkis DPD Eesti Tallinna Botaanikaaiale Eestis esmakordselt nähtud hinnalise savannitaime, 50-aastase heinpuu (Xanthorrhoea glauca).

Eestisse esmakordselt jõudnud heinpuu liik on alles nimeta. Tallinna Botaanikaaia loodusprofessori Urmas Laansoo sõnul on võimalik, et uue taime nimeks saab hall heinpuu või sinihall heinpuu. „Tegu on Tallinna Botaanikaaia jaoks väga vajaliku taimega, mis vaatamata oma 50le eluaastale on alles lapseeas – õitsema hakkab ta tõenäoliselt alles 150 aasta pärast,“ lisas Laansoo. „Savannitaimi ja teisi liike on DPD aidanud Kolumbias istutada juba 11 000 hektarile, mis on väga oluline Kolumbia elurikkuse taastamisel.“

DPD Eesti tegevjuhi Tarmo Taela sõnul viitab programmi nimi, Total Zero lubadusele viia DPD ökoloogiline jalajälg nulli: „Total Zero programm on seitsmes Euroopa riigis edukalt käigus olnud juba ligi aasta, nüüd liitub programmiga ka Eesti. Programmi idee on väga lihtne – DPD viib omapoolse loodusressursside kasutamise optimaalse miinimumini ning jääk kompenseeritakse erinevate keskkonnaprojektide abil, millest suurimad viiakse läbi Kolumbias, Kambodžas ja Prantsusmaal. Siinkohal on oluline märkida, et kohalikule kliendile ei teki lisakulusid, kuna kõikide tütarettevõtete eest teeb investeeringu Geopost konsolideeritult.”

CO2-neutraalsus saavutatakse kolmeosalise mehhanismiga: mõõtmine, vähendamine ja kompenseerimine. DPD poolt tekitatavat CO2 hulka on alates 2006. aastast pidevalt mõõdetud ja vähendatud. Siiski on DPD eesmärk tekitatavat CO2 hulka tulevikus veelgi vähendada. Vältimatud CO2 heitmed kompenseeritakse läbi DPD emafirma GeoPost poolt spetsiaalselt valitud keskkonnaprogrammide. Programmide hulka kuuluvad biokompostimise programm Kambodžas, saastunud alade taastamine Kolumbias ning lutserni eelkuivatamise programm Prantsusmaal.

“Üleminek süsinikuneutraalsele majandusele on Euroopa, sh Eesti, üks suurimaid väljakutseid. Siin peavad eestvedajad olema eelkõige ettevõtjad, rakendades uusi tehnoloogiaid ja säästva juhtimise põhimõtteid. Initsiatiiv “süsinikuneutraalsest kullerteenusest” on hea näide sellest ja loodetavasti innustab paljusid teisigi selles suunas liikuma. Medali teine külg on teadlik tarbija – olgu selleks siis üksikisik, postimüügifirma või riigiasutus oma igapäevaste valikute või hangetega. Ilma tarbija harimiseta on aga areng liiga aeglane – ka siia tuleb meil kõigil panustada. Võtmesõnadeks on siinkohal keskkonnajuhtimise juurutamine ja keskkonnaharidus,” leidis oma kõnes Keskkonnaameti peadirektori asetäitja Erik Kosenkranius.

“See on hea näide, kuidas siduda jätkusuutliku ja vastutustundliku ettevõtluse teema väga otseselt oma põhitegevusega. Tegelikult peaks selline lähenemine olema tavapärane praktika iga ettevõtte jaoks – me loodame näha Eestiski üha rohkem, kuidas ettevõtted kogu oma väärtusahela ulatuses jätkusuutlikumaid lahendusi rakendavad,” arutas oma ettekandes programmi üle Vastutustundliku Ettevõtluse Foorumi tegevjuht Marko Siller.

Head Uudised GoodNews