1. Avaleht
  2. Majandus
  3. EAS avab esinduse New Yorgis
EAS avab esinduse New Yorgis

EAS avab esinduse New Yorgis

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) avab 2019. aasta esimeses pooles esinduse New Yorgis, välisesindaja otsimisega alustatakse uue aasta alguses.

„Eksporditurgudele pääsemine on meie ettevõtjatele olulisemaid kitsaskohti tööjõu kättesaadavuse järel. EAS-i välisesindajast on abi igale ettevõtjale, kes välisturgudele sisenemist plaanib,“ sõnas ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammist.

EAS-i ettevõtluskeskuse juhi Tanel Rebase sõnul on ettevõtjate vajadus USA idaranniku esinduse järele suur. „Erinevalt meie peamiselt tehnoloogiavaldkonnale suunatud Silicon Valley esindusest on idarannikule eksportimise vastu huvi tundnud ka mitmed ettevõtted traditsioonilisest tööstusest ning samuti toidu-, puidu- ja kaitsetööstusest,“ kommenteeris Rebane.

„Idaranniku esinduse puhul oli kaalumisel ka Boston, kuid otsustasime just New Yorgi kasuks, kuna tegemist on maailma juhtiva ärikeskusega. Seal on võimalik sünergia peakonsulaadi ja saatkonnaga ning esindatud on rohkem sektorid, milles Eesti tugev on, näiteks finantstehnoloogia, tehisintellekt, pangandus, arenevad tehnoloogiad ja IT,“ rääkis Rebane.

New York pakub Eesti ettevõtetele võimalust osaleda mitmetes erinevates tööstusprogrammides ning linnas asub hulgaliselt erinevaid kiirendeid. „Lisaks avatavale välisesindusele on meil USA idarannikul kuus aukonsulit, kes on alati nõus meie ettevõtteid oma võrgustiku ja teadmistega aitama,“ ütles Rebane.

Koos New Yorgiga on EAS-i ekspordinõunikud esindatud kokku 14 turul. Aasias on esindused Singapuris, Indias, Hiinas ja Jaapanis ning peagi avatakse esindus ka Dubais. Euroopa esindused on Soomes, Rootsis, Norras, Taanis, Saksamaal, Prantsusmaal, Hollandis ja Suurbritannias.

Ekspordinõunike teenuste hulka kuuluvad näiteks konsultatsioonid, turu-uuringud, ärikontaktide loomine, sündmuste korraldamine, ekspordipartnerite leidmine ja Eestis sihtturuseminaride läbiviimine. Ekspordinõunikud osalevad ka erinevatel seminaridel ja konverentsidel, kus nad esinevad vastava sektori või teema kajastamisel ettekannetega. Samuti on ekspordinõunikud abiks VIP- ja ärivisiitide korraldamisel eelnimetatud riikidesse.

Kahepoolsetes kaubandussuhetes on USA osatähtsus alates Eesti iseseisvuse taastamisest aasta-aastalt kasvanud. 2017. aasta statistika järgi eksporditakse Eestist USA-sse kõige rohkem mineraalseid kütuseid, elektroonikaseadmeid, masinaid, puittooteid ja mööblit.

Head Uudised GoodNews