1. Avaleht
  2. Majandus
  3. EAS loob võimalusi, mis toetavad eksporti Hiina sihtturule
EAS loob võimalusi, mis toetavad eksporti Hiina sihtturule

EAS loob võimalusi, mis toetavad eksporti Hiina sihtturule

images2015. aasta toob endaga kaasa uusi võimalusi, mida Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) pakub Eesti ettevõtetele ekspordi toetamiseks Hiina sihtturule.

EASi juhatuse liikme Indrek Kaju sõnul on uute Hiina-suunaliste teenuste eesmärgiks vastata eelkõige ettevõtete vajadusele suurendada oma töötajate teadmisi, oskusi ja kogemusi Hiina turule sisenemisel. „Jaanuaris alustame kolme uue teenusega –  infopäringutele vastamine, ekspordipartneri taustakontroll ja äriürituste info vahendamine,“ selgitas Kaju ja lisas, et nimetatud teenused on Eesti ettevõttele tasuta.

Senini on EAS Hiina suunal pakkunud ettevõtetele tuge otsekontaktide leidmisel. Eelmisel aastal korraldati Eesti puidutööstuse ettevõtetele kontaktreis Pekingisse, mille tulemusena tulid Hiina ettevõtete esindajad mõned kuud hiljem Eestisse vastuvisiidile. Samuti toimus novembris toiduainetööstuse ettevõtetele suunatud kontaktreis Shanghaisse ja Pekingisse. Kontaktide leidmisele suunatud tegevustega nagu kontaktreisid, Ekspordibuldooseri programm, riiklike ühisstendide korraldamine messidel, ekspordipartneri otsingu teenus –nendega jätkatakse ka edaspidi.

EASi Hiina eksporditeenuste projektijuhi Liisi Karindi hinnangul kasvab Hiinas maksuvõimeline tarbijaskond, mis omakorda suurendab  Eesti ettevõtete huvi Hiina turu vastu. Karindi lisas, et küsimus kuidas sellele tundmatule ja keerulisele turule läheneda, tekitab ettevõtjais tihti nõutust.

„Sageli on Hiina sihtturust huvitatud ettevõtjale probleemiks oskamatus hinnata, kas neile Hiinast laekunud koostööpäringud on usaldusväärsed. Enne kui ärist pikemalt rääkima hakata või äritehinguid sooritada, peaks ettevõtja oma partneri taustast ülevaadet omama. Selleks pakubki EAS uue teenusena võimalust viia läbi ekspordipartneri tausta esmane kontroll, et vältida võimalikke petuskeeme ja neist põhjustatud kahju,“ täiendas Karindi.

Lisaks abistab EAS eksportööre Hiina äriürituste pakkumistes orienteerumisel. Nimelt kasvab seoses Hiina tõusuga üheks maailma suurimaks majanduseks ja tähtsaimaks kaubanduspartneriks ka ürituste arv, mida Hiina sihtturule pakutakse. Ettevõtjal jääb tihti aga puudu ajast ja võimalustest, et leida need üritused ja kontaktid, mis tema ettevõtmisele kõige enam kasuks tuleksid. EASi teenusena tuuakse eksportöörile vajalik info seminaride, koolituste, äridelegatsioonide, kontaktreiside, messide ja teiste Hiina sihtturu  ürituste kohta koju kätte ning vajadusel abistatakse ka osalemise ettevalmistamisel.

Täpsemat informatsiooni teenuste kohta leiab EASi kodulehelt.

Head Uudised GoodNews