1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Eesti ettevõtted ja minister osalevad Hiina suurimal ärimessil
Eesti ettevõtted ja minister osalevad Hiina suurimal ärimessil

Eesti ettevõtted ja minister osalevad Hiina suurimal ärimessil

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) viis ettevõtted 5.-10. novembrini Shanghais toimuvale China International Import Expole (CIIE). Tegu on Hiina presidendi Xi Jinpingi ellu kutsutud suursündmusega, mille eesmärgiks on kasvatada importi ning suurendada Hiina majanduskasvu.

EASi Aasia keskuse juhi Kai Kreose sõnul on tegemist väga kõrgetasemelise messiga ning taset näitab ka see, et avakõne peab Hiina president Xi Jinping isiklikult. „Tegemist on riiklikult toetatud messiga ning kohal on pea kõik olulisemad Hiina ettevõtted ja importöörid, mis teeb messist aasta olulisima ärisündmuse. Hiina soovib suurendada importi ja tarbimist, sest just see on Hiina majanduskasvu viimastel aastatel üleval hoidnud,“ ütles Kreos ning täpsustas, et ligi 80 protsenti Hiina SKP kasvust on tingitud tarbimise suurenemisest.

„Meie ülesanne on abistada Eesti ettevõtteid parimate koostöövõimaluste leidmisel. Hiina turule sisenemine on viimastel aastatel muutunud oluliselt lihtsamaks, aga samas nõuab see aina enam strateegilist ja läbimõeldud tegutsemist. Just seetõttu on eriti oluline, et saame läbi EASi Aasia keskuse ja meie ekspordinõunike toetada ettevõtteid nii ettevalmistumisel, turule sisenemisel kui ka laienemisel,“ selgitas Kreos.

Tarbekeemia tootmisega tegeleva Mayeri turundusjuhi Piia Mai Kasemaa sõnul on nende peamine eesmärk leida messil edasimüüjaid ja sõlmida nendega lepingud toodete müügiks Hiina turul. „Oleme põhjalikult valmistunud ning kaasanud oma toodete tutvustamiseks ka abiväge kohalike esindajate näol. Samuti oleme kutsunud potentsiaalsed tulevased äripartnerid kohtumistele messiboksis,” kinnitas Kasemaa.

CIIE 2019 mess on Haage loodusliku mineraalvee jaoks teine rahvusvaheline mess. „Esimest korda käisime selle aasta kevadel EASi ühisstendiga Shanghais SIAL messil ning selle tulemusena saatsime teele ka oma esimese konteineri Hiina,” rääkis Haage müügi- ja turundusjuht Xenia Joost. Ta rõhutas, et Eestis elades võtame puhast joogivett iseenesest mõistetavalt, kuid Aasias ning eriti Hiinas on puhas vesi luksus.

„Just see sama Eesti looduse puhtus ja kvaliteet teebki meie tooted Hiinas eriliseks. Oluline on, et Hiina tarbija hakkaks Eesti päritoluga tooteid usaldama, et Eesti riik oleks välisturgudel kvaliteedi märk omaette. Sellise usalduse loomine eeldab pikaajalist ja jätkusuutliku panust nii riigilt kui ka ettevõtjatelt ja eks selle nimel Eesti ettevõtted Hiinas tööd ka teevad ning seda nii EASi, maaeluministeeriumi, kaubanduskoja kui ka saatkonna toel,” ütles Joost.

Lisaks riiklikule ühisstendile külastab Shanghaid maaeluminister Mart Järviku juhitud äridelegatsioon. Järvik kohtus 6. novembril Hiina tolliameti aseministri Li Guoga, kellega räägiti lahendamata küsimustest ja edasisest koostööst. 

Minister tõi kohtumisel välja olulised teemad, millega Eesti sooviks edasi liikuda. „Soovime laiendada oma Hiina turule lubatud toodete nimekirja. Seetõttu oleme alustanud läbirääkimisi veiseliha ja tursa ekspordiks,“ ütles minister Mart Järvik. „Veiselihaküsimustiku esitame Hiina võimudele järgmise aasta alguses ning tursa osas soovime luba saada lihtsustatud korras. Loodame, et juba kokkuleppeni jõudnud linnulihaekspordil jõuame kiiresti huvitatud ettevõtete registreerimiseni.”

Ligi 50 jalgpalliväljaku suurusele messialale tulevad kokku ettevõtted rohkem kui 150 riigist, registreerunud on pool miljonit ostujuhti. Kohal on ka robotid, kes lauatennist mängivad ja jäätist müüvad. Eesti ühisstendil osalevad: EBM GRUPP AS, Haage Joogid OÜ, Saku Õlletehase AS, Tanker Brewery OÜ, Ecotar OÜ, MAYERI INDUSTRIES AS ja Top Connect OÜ.

Head Uudised GoodNews