1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Eesti kinokülastuste arv näitab Balti riikide kiireimat kasvu
Eesti kinokülastuste arv näitab Balti riikide kiireimat kasvu

Eesti kinokülastuste arv näitab Balti riikide kiireimat kasvu

CocaColaPlaza_Scape_212Rahvusvahelise Kinoliidu (UNIC) andmetel kasvas Eestis kinokülastuste arv 2015. aastal võrreldes aasta varasemaga 19 protsenti, ulatudes 3,1 miljonini. Selle tulemusega on Eesti Portugali järel üks kiiremini kasvav kinoriik Euroopa Liidus.

2015. aasta oli rekordiline kinoaasta mitmes Euroopa piirkonnas. Kogu külastuste arv Euroopa Liidu liikmesriikides kasvas õrreldes 2014. aastaga 6,9 protsenti. Kõige kiiremat külastajate arvu kasvu näitas Portugal 20,2 protsendiga võrreldes varasema aastaga. Teisel kohal oli Eesti 19-protsendise kasvuga.

Balti riikide kinoturu liidri Forum Cinemase juhi Kristjan Kongo sõnul kasvas Eesti kinopublik mullu kordades kiiremini kui naaberriikides, mille põhjuseks on tugevad kodumaised filmid ja kinode lisandumine turule. “Möödunud aasta oli väga hea filmiaasta üle maailma. Samas eestimaalaste hüppelise kinokülastuste kasvu taga on kahtlemata ka tugevate kodumaiste filmide ekraanile jõudmine nagu “1944” ja “Supilinna salaselts”. Lisaks mängis Eesti heale tulemusele kaasa ka uute kinode lisandumine. Läti ja Leedu kinokülastuste kasv jäi möödunud aastal vaid paari protsendi juurde just kodumaise toodangu vähesuse ning kinoturu suhtelise seisaku tõttu,” ütles Kongo.

CocaColaPlaza_Scape_180

Kristjan Kongo lisas, et Forum Cinemas paneb sel aastal suurt rõhku ka naaberriikides tegutsevate kinode arendusse ja sealse kinopubliku huvi kasvatamisse. “Läti kinokülastajate arv kasvas mullu 2 protsendi ning Leedu 3 protsendi võrra, kuid potentsiaali on kindlasti enamaks. Selle aasta märtsis avame sarnaselt Tallinnaga juba esimese SCAPE kontseptsiooniga saali ka Riia Citadele kinos, mis annab loodetavasti uue tõuke ka sealsele kinokülastuste kasvule,” lausus Forum Cinemase tegevjuht.

Eesti TOP 5 vaadatuimad filmid olid möödunud aastal “Käsilased”, “007 Spectre”, “Kiired ja vihased 7”, “1944” ja “50 halli varjundit”. Lätis jõudis esiviisikusse “Käsilased”, “007 Spectre”, “Kiired ja vihased 7” ja “50 halli varjundit” kõrval ka “Hotell Transilvaania 2” ning Leedus omaenda toodang “Nepatyres”.

Kõige suurema vaatajaskonna tõid üle-Euroopaliselt kinno sellised filmid nagu “50 halli varjundit”, “Kiired ja vihased 7”, “Käsilased”, “007 Spectre”, “Jurassic World: Sauruste maailm” ja “Star Wars: Jõud tärkab”.

Viimastele aastatele omaselt toetasid Skandinaavia riikide kinokülastuste kasvu kohalikud filmid, näiteks “Klovn Forever” Taanis (külastuste kasv 15,2%), “Luokkakokous” Soomes (külastuste kasv 18,9%) ning “Bølgen” Norras (külastuste kasv 8,6%). Samuti toetas Poola mullust, 10,6%-list head kasvu kohalik toodang “Listy Do M. 2.”

International Union of Cinemas (UNIC) on grupp, mis esindab filminäitajaid ning nende riiklikke ühinguid 33 Euroopa riigis. Eestit esindab grupis Forum Cinemas kinokett läbi Nordic Cinema Group’i.

Lisainfo ülevaate kohta ja võrdlus riikide kaupa on kättesaadav UNIC kodulehel SIIT!

Head Uudised GoodNews