1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Eesti on äritegemise lihtsuse poolest maailma edetabeli esikahekümnes
Eesti on äritegemise lihtsuse poolest maailma edetabeli esikahekümnes

Eesti on äritegemise lihtsuse poolest maailma edetabeli esikahekümnes

Foto: Matti Paglant
Foto: Matti Paglant

Täna avalikustatud Maailmapanga uuring Doing Business 2015 paigutab Eesti äritegemise lihtsuse poolest maailmas 17. kohale. Mullu avaldatud raportis oli Eesti 22. kohal.

Tänavuse uuringu avaldamisel muutis Maailmapank aegrida korrigeerides ka eelmist edetabelit, kus Eesti on nüüd 16. kohal.

Doing Business 2015 on järjekorras kaheteistkümnes aruanne, mis analüüsib 189 riigi regulatsioonikeskkonda, ettevõtete kulusid, nõudeid ja protseduurideks kuluvat aega. Eelkõige vaadeldakse raportis riike väikeettevõtja pilgu läbi.

Uuringus mõõdetakse ettevõtteid küsitledes, kui lihtne on ühes riigis alustada ettevõtlusega, saada ehitusluba, elektriühendust ja laenu, registreerida vara, maksta makse, kaubelda üle piiri, jõustada lepinguid, lahendada maksejõuetust ja kuivõrd kaitstud on vähemusinvestorite huvid.

Eestit on kõrgeimatel kohtadel vara registreerimise (13.) ja piiriülese kaubanduse (6.) alajaotustes. Riike, kus on tehtud palju reforme, tunnustatakse pingereas täiendavalt.

Sel aastal on võrreldes varasematega tehtud mitu metoodikamuudatust. Näiteks on lisatud kolm uut indikaatorit ning üle 100 miljoni elanikuga majanduste hindamiseks lisati küsitlusvalimisse ka teine linn.

Head Uudised GoodNews