1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Eesti parimaks minifirmaks 2018 valiti kooliõpilaste ettevõte Kristallselge
Eesti parimaks minifirmaks 2018 valiti kooliõpilaste ettevõte Kristallselge

Eesti parimaks minifirmaks 2018 valiti kooliõpilaste ettevõte Kristallselge

Esmaspäeva õhtul selgusid Valgas võistluse „Eesti parim minifirma 2018“ võitjad ehk neljandat aastat järjest valiti 7.-9. klassi noorte õpilasfirmade seast välja kõige innovaatilisema toote ja osavaima müügitööga minifirmad. Tiitli viis koju Põlva Kooli õpilaste ettevõte Kristallselge, mis toodab kristalltükkide kujulisi seepe.

Õpilasfirmade programmi koordineeriva JA Eesti ürituste juhi Maria Abeli kinnitusel osutus võiduvalemiks väga hea meeskonnatöö, põhjalikult läbi mõeldud tootearendus ja -analüüs ning kiire reageerimine klientide vajadustele ja soovidele. „Põlva Kooli tüdrukud demonstreerisid lisaks edukalt, kuidas nad haaravad osavalt kinni erinevatest müügivõimalustest. Seda tõendab muidugi ka fakt, et ettevõtte loomisest sügisel on nad praeguseks suutnud tekitada käivet üle 1500 euro eest. See on põhikooliõpilaste ettevõtte kohta väga hea tulemus,“ selgitas Abel.

Võistluse teise koha saavutas Kadrina Keskkooli õpilaste ettevõte Motivatsioonilaks, mis turustab motiveerivate sõnumitega smuutisid ning kolmanda koha pälvisid Valga Põhikooli noored ettevõttega Koduingel, mis pakub dekoreeritud suitsuandureid.

Minifirmat eristab tavapärasest õpilasfirmast see, et tegutsetakse õpilasfirma programmiga võrreldes lihtsustatud reeglite järgi ning minifirmadesse saavad kuuluda vaid põhikoolide õpilased. „Neli aastat tagasi polnud veel vajadust parimat minifirmat valida, kuid nüüdseks on juba nende tase ja arv märkimisväärselt kasvanud,“ selgitas Maria Abel. „Seekord kandideeris finaali ligi 30 väikest ettevõtet, millest lõppvooru pääses 12.“

Finaalis osalenud minifirmade toodete/teenuste hulka kuuluvad näiteks eripärased helkurid, küpsetised, kehakoorija, tervislikud kartulikrõpsud, ingliga suitsuandurid, magnetid, stressipallid, laste sünnipäevade korraldamine ja palju muud. Möödunud aastal osutus võidukaks Põlva Kooli õpilaste minifirma Puujuurikas, mis tootis „tindijuurikaid“ ehk oksa sees olevaid pastakaid.

„Kui aasta parima õpilasfirma esindajad sõidavad Eestist esindama Euroopa õpilasfirma võistlusele, siis minifirmadele veel sellist üritust loodud pole,“ märkis Abel, kuid lisas, et võitjad saavad võimaluse sõita mais Rootsis toimuvale suurele õpilasfirmade laadale.

Parimate minifirmade valimisega paralleelselt toimus eile ka Valgamaa noorte ettevõtluskonkursi „Nupp Nokib“ edukaimate valimine, kus võidu eest läks oma äriideedega heitlema 17 võistkonda. Parimaks osutus Valga Põhikooli õpilaste minifirma Võime, mis toodab erinevate maitsetega võideid. Konkursi eesmärk on tekitada noorte seas huvi Valgamaa majanduse arenguperspektiivide vastu, ärgitada õppurites loovust ja ettevõtlikust.

Head Uudised GoodNews