1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Eestlaste tarkvara aitab miljoneid türklasi tuvastada
Eestlaste tarkvara aitab miljoneid türklasi tuvastada

Eestlaste tarkvara aitab miljoneid türklasi tuvastada

Eesti üks suuremaid tarkvarafirmasid Helmes arendab Rootsi ettevõttega Primekey ülemaailmset sertifitseerimistarkvara, mida kasutakse näiteks Türgi masinloetavate passide väljaandmiseks ja Filipiinide kodanike elektrooniliseks identifitseerimiseks.

Helmese tiimijuhi Ian Nelise sõnul arendatakse rootslastega sarnast sertifitseerimistarkvara, mida Eestis kasutatakse näiteks ID-kaartide, mobiil-ID ja digitaalsete allkirjade toel inimeste elektrooniliseks identifitseerimiseks. “Sellist tehnoloogiat arendab maailmas vaid käputäis firmasid ja miljonite kasutajatega Primekey toode on üks levinumaid,” rääkis Nelis.

“Primekey tarkvara kasutatakse maailmas riikide tasemel. Näiteks kasutavad enam kui 100 miljoni elanikuga Filipiinid seda oma riigiteenuste pakkumiseks ja kodanike identifitseerimiseks,” ütles Nelis.

Helmese tiimijuhi sõnul puutuvad sertifitseerimistarkvaraga kokku kõik inimesed, kes internetti kasutavad. “Digisertifikaatidel põhinev tehnoloogia on turvalise interneti alustala ja toimib paljude protsesside taustal ning tagab küberruumis opereerimise turvalisuse,” lisas Nelis.

“Rootslased valisid Helmese oma partneriks ja arendamine toimubki kahes riigis paralleelselt. See on väga spetsiifiline, kuid maailmas järjest olulisem valdkond, mille arendamiseks läheb vaja kõrgema matemaatilise ja krüptograafia taustaga tarkvaraarhitekte,” rääkis Nelis.

Eesti tarkvarafirmas Helmes töötab eri riikides kokku 570 inimest. Helmese suuremad kliendid on tuntud rahvusvahelised organisatsioonid ja ettevõtted, nagu OECD, Kühne+Nagel, DNB, SEB, Telia ja Solera.

Head Uudised GoodNews