1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Elisa edastas esimesena Eestis edukalt andmeid maa all
Elisa edastas esimesena Eestis edukalt andmeid maa all

Elisa edastas esimesena Eestis edukalt andmeid maa all

Foto: Pixabay

Flydog Solutions OÜ ja Elisa viisid edukalt läbi Eesti esimesed katsetused andmete edastamisel maa all. Seni puudus Eestis võrgutehnoloogia, mis võimaldaks maa-alust andmete edastust. Täiesti uudne 4G kitsal ribal põhinev madala energia ehk Narrowband IoT võrgutehnoloogia on mõeldud spetsiaalselt asjade interneti teenuste (IoT) loomiseks ning võimaldab andmeid edastada väga väikese energiakuluga.

Flydogi ja Elisa koostöö eesmärk on välja töötada asjade interneti lahendus, mis hakkab tulevikus ennetama kanalisatsiooni ülekoormusest tingitud üleujutusi. Arendatakse lahendust, mis kogub teavet kanalisatsioonikaevudes vee taseme kohta reaalajas ja visualiseerib andmed veebis.

Flydogi asutaja ja tegevjuhi Andri Laidre sõnul on nad on spetsialiseerunud vee monitoorimise süsteemidele veekogudes. Täna võib nende lahendusi leida põhiliselt Eestis ja Soomes, kuid ka kaugemal, Hispaanias. “Tegelikult on olnud plaan minna „maa alla“ juba tükk aega, aga võrgutehnoloogia lihtsalt ei võimaldanud seda siiani teha. See perspektiiv, mis nüüd avaneb, annab äriarendusele palju võimalusi,” selgitas Laidre.

See perspektiiv, mis nüüd avaneb, annab äriarendusele palju võimalusi.

Elisa Eesti juhatuse liikme Jüri Teemanti sõnul on Narrowband IoT (NB-IoT) kasutusele võtmine väga loogiline samm, sest see on ainus energiatõhus andmete edastamise viis, mis on litsentseeritud. „See tähendab, et erinevalt vabasagedustest saab andureid kasutada ka aja ja turvakriitilistes valdkondades. NB-IoT tehnoloogia sobib kasutamiseks eelkõige tingimustes, kus andmeedastuse maht ei ole kuigi suur aga oluline on tagada pikaajaline aku kestvus,“ rääkis Jüri Teemant. Lisades, et seadmete ja andurite akudele saab seetõttu planeerida kasutuskestvust lausa 10-15 aastaks.

“Maailm liigub järjest tehisintellekti ja suurandmete analüüsi poole. Meie turvalise ja töökindla kommunikatsioonivõrgu arendajatena oleme selle maailma väga oluline osa, sest teeme andmete kogumise ja seadmete juhtimise võimalikuks ka väga keerulistes kohtades,” kinnitas Jüri Teemant.

Meie turvalise ja töökindla kommunikatsioonivõrgu arendajatena oleme selle maailma väga oluline osa.

„Teadlikkus NB-IoT kohta on maailmas tõusvas trendis ja andureid tuleb järjest juurde, mis võimaldavad luua tarkasid tuleviku ühiskondasid,“ tõi Elisa asjade interneti äriarenduse juht Märt Jõesaar välja ärimaailma tulevikutrendi.

Elisas on uudse tehnoloogia testimine täies hoos eesmärgiga Narrowband IoT selle aasta jooksul laiaulatuslikult kasutusele võtta. Kõik kliendid, kellel on huvi tehnoloogia testimise vastu, on oodatud Elisaga ühendust võtma.

Head Uudised GoodNews