1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Ettevõtlusnädal räägiti ettevõtlusteadlikkusest ja uutest võimalustest
Ettevõtlusnädal räägiti ettevõtlusteadlikkusest ja uutest võimalustest

Ettevõtlusnädal räägiti ettevõtlusteadlikkusest ja uutest võimalustest

EttevõtlusnädalTänavune Ettevõtlusnädal Tallinnas, Tartus, Pärnus, Narvas, Raplas, Viljandis, Võrus ja Valgas kulges edukalt ning nädala peateemast „Mõtle suurelt!” inspireeritud seminare, töötube, ettevõtete külastusi ja teisi sündmusi toimus ligi 200, teatas Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS).

„Ettevõtlusnädala eesmärk oli tõsta ühiskonna ettevõtlusteadlikkust, motiveerida uusi ettevõtjaid ning arendada praeguste ettevõtjate teadmisi. Selleks, et Ettevõtlusnädal pakuks ka edaspidi üritusi kõigile huvilistele, kutsume ettevõtteid üles järgmisel aastal koostöös kohaliku arenduskeskusega läbi viima mõnda seminari või koolitust. Üheskoos saame luua veel põnevama programmi,“ sõnas Ettevõtlusnädala peakoordinaator, EASi ettevõtlus- ja innovatsioonikeskuse direktori kt Tiina Kalju.

Esmakordselt Raplamaal toimunud Ettevõtlusnädala tähtsündmuseks oli Majandusfoorum, kus arutleti kodukohta ja inimestesse investeerimise teemal. Foorumil jäi kõlama,  et rahvastiku vähenemise oludes on eriti oluline, et kasutaksime kõiki tööjõu ressursse maksimaalselt ära, mis aga tähendab märksa paindlikumaid töökohti.  Rahandusminister Jürgen Ligi avaldas arvamust, et Tallinn ja Harjumaa on Raplamaa tööjõureserv ning kindlasti tasuks arvestada naabrite tööjõuga laiemalt. „Eesti on lätlastele sama, mis Soome on eestlastele,“ tõmbas Ligi paralleele.

Viljandimaa Ettevõtlusnädala üritustelt jäi selgelt kõlama, et kõigis valdkondades on parima saavutamiseks kõige olulisem teha koostööd. Üheks populaarseimaks ürituseks kujunes Viljandis toimunud noorte inspiratsioonipäev, kus osales üle kahesaja noore.

Võrumaa ettevõtluskonverentsil „Kas ja kuidas kasvada?“ rääkis Tavid OÜ nõukogu liige Meelis Atonen, et piirkonna arenguks tuleb ettevõtjatel tulla välja mugavustsoonist. Atonen käis välja idee, et riik võiks maad ning kinnisvara Tallinnas kõrgemalt maksustada kui mujal Eestis, sest ressursside maksustamise erisus soodustaks linnast maale liikumist. „Viisteist aastat tagasi polnud see vale otsus, et Eestis on kõik ühtne, kuid see aeg on käes, et seda põhimõtet muuta,“ sõnas Atonen.

Pärnumaa ettevõtlusnädalal olid eritähelepanu all ettevõtlikud naised –  toimus Elvy Kalepi 115. sünniaastapäeva konverents ja nädalavahetusel Garage48 naiste eri.  Lisaks toimus Pärnus mitmeid noorte ettevõtlikkusele ja nende äriideede genereerimisele suunatud üritusi ning tunnustati maakonna parimaid ettevõtteid.

Narva Ettevõtlusnädala ja Ida-Virumaa selle sügise üheks tippsündmuseks kujunes TEDx Narva, mis eelmiseks laupäevaks tõi kohale palju inimesi, kes kuulasid huviga Reet Ausi, Kaarel Mikkinit, Marten Kaevatsit jt.

Tallinnas toimus Ettevõtlusnädala raames disainile ja infotehnoloogiale keskendunud „EASi Liftiga Tulevikku – ettevõtjate päev“,  kasvuettevõtjatele infopäev „Mõtle suurelt!“ ning kuulutati välja EASi konkursi Ettevõtluse Auhind 2014 võitjad. „Liftiga tulevikku“ päeval kõneles Indrek Laul Estonia klaveri eduloo keerulisest algusest, mis tähendas paljuski olemasoleva täielikku muutumist, et tagada ettevõtte ellujäämine. Göran Sjöholm Delux OÜst selgitas, et vaid kirega oma tooteid müües on võimalik tagada aastas 30-protsendiline käibekasv,  Martin Kalle Skanost rääkis, et Eesti tootja peab efektiivse tootmismahu saavutamiseks suurema osa toodangust müüma välisturgudele ning EASi Aasta Disainirakendaja tiitliga pärjatud La Muu jäätiste tootja Rasmus Rask tõdes oma ettevõtte kujunemisloos, et nad said kiiresti aru, et pakendidisainis tuleb küsida nõu spetsialistidelt. „EAS-i Liftiga Tulevikku“ esinejate slaidid ja videokokkuvõtted on aadressil: http://www.eas.ee/liftigatulevikku.

Kasvuettevõtjate päeval rääkis EASi juhatuse liige Indrek Kaju, et investorid hindavad idee ja meeskonna kombinatsiooni,  GoWorkaBiti üks asutajatest Gerli Veermäe rääkis enda ettevõtte kogemusele toetudes, et ettevõttest väljapoolt tulnud mentorlus aitab kasvada 3 korda kiiremini ning sliptree.com omanik Timm Rannu soovitas alltöövõtja leivale vorst alles jätta, siis soovitakse ka edaspidi koostööd teha.

Head Uudised GoodNews