1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Fortum avas kolmapäeval Leedus Baltimaade esimese jäätmeenergiajaama
Fortum avas kolmapäeval Leedus Baltimaade esimese jäätmeenergiajaama

Fortum avas kolmapäeval Leedus Baltimaade esimese jäätmeenergiajaama

Leedu president Dalia Grybauskaitė ja Soome president Sauli Niinistö avasid eile Leedus, Klaipedas Fortumi uue soojus- ja elektrienergia koostootmisjaama. Jaamas kasutatakse tööstuslikke ja olmejäätmeid ning biomassi, millest toodetakse soojusenergiat Klaipeda tööstus- ja elamupiirkondade tarbeks ning Leedu energiavõrku juhitavat elektrienergiat. Tegemist on esimese omataolise jaamaga Baltimaades.

Fortumi Eesti äride juht Margo Külaots: “Olmejäätmetest prügilatesse ladestamise asemel soojuse ja elektri tootmine on kahtlemata mõistlik suund ning tore, et Fortum on Baltimaades selle valdkonna teerajajaks.

„Eestis on Fortumil kaasaegsed efektiivsed ja töökindlad biokütustel koostootmisjaamad Tartus ja Pärnus. Kahjuks on taastuvenergia toetuste tagantjärele muutmise ohus kaasaegsete jaamade rajamine Eestis pidurdunud, sest investoritel puudub kindlus riigiga kokkulepitud reeglite püsimises. Sellest on väga kahju kuna Eestis on palju asulaid, kus soojahind on liiga kõrge,“ lisas Külaots.

„Jäätmete kasutamine soojus- ja elektrienergia koostootmiseks on linnapiirkondade jaoks jätkusuutlik lahendus. See on kulusäästlik lahendus nii energia tootmise kui jäätmekäitluse seisukohalt ning see aitab ka oluliselt vähendada kasvuhoonegaaside emissiooni võrreldes jäätmete ladustamisega prügilatesse,“ sõnas Fortumi finantsjuht Markus Rauramo eilsel avatseremoonial.

„See on meie jaoks tähtis päev. Klaipeda elektrijaam on esimene Balti- ja Põhjamaades sellel aastal avatavast neljast jaamast. Meie strateegia keskmeks on soojus- ja elektrienergia koostootmine ning me usume siiralt jätkusuutlike kohalike kütuste kasutamise vajalikkusesse,“ jätkas Rauramo.

Fortumi uus Klaipeda elektrijaam vahetab välja seal seni kasutusel olnud maagaasi kasutava jaama ning sellega seoses väheneb CO2 emissioon orienteeruvalt 100 000 tonni võrra aastas. Kütusena jäätmeid kasutava soojus- ja elektrienergia koostootmisele üleminek suurendab oluliselt energiaefektiivsust võrreldes vaid soojuse tootmisega ning suurendab nii soojusenergia tootmise konkurentsivõimet kui ka vähendab jäätmekäitluskulusid.

Uue jaama energiaefektiivsus on ligi 90% ning seal põletatakse 230 000 tonni jäätmeid ja biomassi aastas. Jaama võimsus on 20 MW elektrienergiat ja 50 MW soojusenergiat. Lisaks on jaam varustatud ka suitsugaaside kondensaatoriga, mis võimaldab tippnõudluse ajal toota lisaks 15 MW soojusenergiat.

Jaam toodab umbes 140 GWh elektrit ning 400 GWh soojusenergiat, mis katab ligikaudu 40% Klaipeda soojusenergia vajadusest. Jaamas toodetud soojusenergia müüakse firmale AB Klaipėdos energija, millel on jaamas ka 5%-line osalus.

Jaama ehitustööd algasid 2011. aasta märtsis ning selle valmimiseks on kulunud 1,2 miljonit töötundi (750 inimaastat). Kogu projekti jooksul pidasime väga oluliseks ohutust ning tööd teostati nii, et kogu ehituse käigus toimus vaid kaks kaotatud tööpäevi põhjustanud vahejuhtumit. Fortum investeeris elektrijaama kokku 435 miljonit Leedu litti ehk umbes 130 miljonit eurot.

Head Uudised GoodNews