1. Avaleht
  2. Majandus
  3. FOTOD KOHTUMISEST! Kalle Palling: Eestil on EL ja USA vabakaubandusleppest kõige rohkem võita
FOTOD KOHTUMISEST! Kalle Palling: Eestil on EL ja USA vabakaubandusleppest kõige rohkem võita

FOTOD KOHTUMISEST! Kalle Palling: Eestil on EL ja USA vabakaubandusleppest kõige rohkem võita

Foto: Erik Peinar
Foto: Erik Peinar

Balti riikide ja Poola Euroopa Liidu asjade komisjonide esimehed avaldasid tänasel kohtumisel Euroopa Komisjoni kaubandusvoliniku Cecilia Malmströmiga toetust Atlandi-ülesele kaubanduse ja investeeringute partnerluslepingule (TTIP).

ELAKi esimehe Kalle Pallingu sõnul toetab Eesti vabakaubanduslepingu sõlmimist. Palling viitas Euroopa Välissuhete Nõukogu arvutustele, mille kohaselt on Eestil majanduslikult TTIPist potentsiaalselt kõige rohkem võita. „Euroopa Liidu liidrid ei tohiks TTIPi läbirääkimiste jätkamisest kergekäeliselt loobuda,“ ütles Palling.

„Kutsume kõiki osapooli üles konstruktiivsele koostööle, et saavutada kõigile vastuvõetav lõpptulemus,“ ütles Palling. „Toetame läbirääkimiste protsessi läbipaistvust, sest avalikkuse huvi käesoleva lepingu vastu on suur ja julgustame liikmesriikide valitsusi selgitama avalikkusele, kui tähtis ja kasulik on see kokkulepe.“

Vabakaubanduslepingu sõlmimine aitaks suurendada rahvusvahelist konkurentsivõimet ning majanduskasvu. Sellest oleks kasu Euroopa Liidu tööhõive tõstmisel ja kokkuvõttes võidaksid sellest tarbijad, selgitas Palling.

Palling lisas, et oluline on koostöö liikmesriikide parlamentidega, mis mängivad otsustavat rolli lepingu ratifitseerimisel. „Eesti, Läti, Leedu ja Poola väljendada vankumatu toetus kaubanduse ja investeeringute partnerluslepingule ja tunnustavad Euroopa Komisjoni panust läbirääkimistel Ameerika Ühendriikidega,“ öeldakse täna Tallinnas tehtud ühisavalduses.

Avalduses rõhutatakse, et muutunud julgeolekukeskkonnas oleks partnerluslepingu sõlmimine näide ka suurepärasest praktilisest transatlantilisest koostööst ning kinnitus Euroopa Liidu ja Ameerika Ühendriikide headest liitlassuhetest.

Volinik Malmström tänas toetuse eest ja kinnitas, et kolm aastat kestnud läbirääkimised vabakaubanduslepingu sõlmimiseks jätkuvad. Tema sõnul on paljudes küsimustes suudetud teha olulisi edusamme, kuid paratamatult on kõige keerulisemad peatükid jäänud läbirääkimiste lõppu.

Täna Tallinnas kogunenud Eesti, Läti, Leedu ja Poola Euroopa Liidu asjade komisjonide juhid kohtusid ennelõunal peaminister Taavi Rõivasega, kellega räägiti Brexitist. Hommikusel koosolekul keskenduti Euroopa Liidu ja Venemaa suhetele.

VAATA GALERIID!
Fotod: Erik Peinar

Head Uudised GoodNews