1. Avaleht
  2. Toode
  3. HEAD SOOVITUSED! Viis soovitust: väldi jõuluaegset ülepakendamist
HEAD SOOVITUSED! Viis soovitust: väldi jõuluaegset ülepakendamist

HEAD SOOVITUSED! Viis soovitust: väldi jõuluaegset ülepakendamist

Viis soovitust väldi jõuluaegset ülepakendamistJõulueelses ostutuhinas ei tohiks unustada, kuidas mõjutab pühadeajaga kaasnev looduskeskkonda. Erinevad kinkepakendid, paberid ja kingikotid jäävad pahatihti pärast ühekordset kasutamist loodust koormama. Suurim taaskasutusorganisatsioon Eesti Pakendiringlus annab soovitusi keskkonnasõbralikumaks jõuluajaks.

Tee keskkonnasõbralik kingitus

Enne poodi minekut mõtle, kas oskad ise midagi kingituseks meisterdada, ehitada, luua või küpsetada. Kui isetegemine ei ole Sinu tugevus, siis kingi lähedastele elamusi. Kõige väärtuslikum kingitus lähedastele on aeg. Kutsu nad endaga teatrisse, kontserdile või muule sündmusele. Nii on kindel, et kingitus ei rända otseteed prügimäele ega tekita kaubanduslik ülepakendamisega liialt suurt keskkonnakoormust.

Osta vastutustundlikke tooteid

Pea iga toote puhul on kaubandusest võimalik leida keskkonnasõbralikum alternatiiv. Eelista näiteks tooteid, mis on pakendatud taaskasutatud materjalidest valmistatud pakendisse – selle kohta annab infot tootemärgistus. Võimalusel vali toode, mis ei ole pilkupüüdvas aga kasutus kinkekarbis. Meisterda hoopis ise kena pakk.

Eelista pika elueaga tooteid

Uute asjade ostmisel pea alati meeles, et kõige keskkonnasõbralikumad kingitused on need, millel on pikk eluiga. Kingi lähedastele asju, mida nad tõepoolest vajavad ning mida saab kasutada rohkem kui ühe korra. Selline mõtteviis vähendab kingituste keskkonnajalajälge, sest selle tootmiseks kulutatud ressursid on läinud asja ette.

Taaskasuta pakkematerjali

Otsi kingituse pakkimiseks leidlikke lahendusi. Põnevaid, ilusaid ja värvilisi jõulupakke saab kasutades ära vanu ajalehti, ajakirju, kinovõrgus ülejäävaid filmiplakateid ja muud pabermaterjali. Huvitavaid lahendusi saab ka kanga kasutamisel. Pakki saad muuta isikupärasemaks meisterdades sinna värviliste paberite jääkidest erinevaid kaunistusi – inspiratsiooni annab näiteks origamikunst.

Kingituse võid pakkida ka millessegi, mida kingisaaja saab hiljem kasutada – kas siis kenasse salli või hoopiski korduvkasutatavasse tekstiilkotti. Näiteks müüakse nii Alexela tanklates, Selverites, Stockmannis kui ka suuremates Maxima kauplustes Viljandimaa erivajadustega inimeste poolt valmistatud tekstiilijäätmetest õmmeldud poekotte. Siis on heategu lausa mitmekordne.

Sorteeri ka jõulujäätmed

Jõulukingituste lahtipakkimisel tekib väga suur hulk jäätmeid, millest olulise osa moodustavad just pakendid. Pane kingipaberid, -kotid ja pakkepael järgmisteks jõuludeks kõrvale. Kui need on aga lootusetult väsinud ja korduvkasutamiseks enam ei kõlba, siis sorteeri need materjalid hoolikalt, et need saaks kindlasti uue elu. Sorteeritud pakendid vii lähimasse pakendikonteinerisse või jäätmejaama. Aadressi leiad kohaliku omavalitsuse või pakendiorganisatsiooni kodulehelt.

Head Uudised GoodNews