1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Homme toimub avatud ettevõtete päev
Homme toimub avatud ettevõtete päev

Homme toimub avatud ettevõtete päev

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) korraldab koostöös maakondlike arenduskeskuste, Eesti Leader Liidu, Eesti Kaubandus-Tööstuskoja, Eesti Tööandjate Keskliidu ja Eesti Töötukassaga 2. oktoobril esimest korda üle-eestilise avatud ettevõtete päeva, mille käigus avavad paljud Eesti ettevõtted ukse oma telgitagustesse, tutvustavad oma sünnilugu, tänast töörütmi ja tulevikuplaane.

„Avatud ettevõtete päeval saavad külastajad näha, kes on need inimesed ettevõtte nime taga ja kuidas nad tagavad ettevõtte igapäevase tegutsemise. Loodetavasti saab nii mõnigi avatud ettevõtete päeva külastaja ka inspiratsiooni oma ettevõtte loomiseks,“ ütles EASi ettevõtluse keskuse direktor Tanel Rebane.

Avatud ettevõtete päeval on võimalik külastada 96 ettevõtet kõigist Eesti maakondadest, tutvuda saab nii suurte tööstusettevõtete kui ka väikeste pereettevõtete käekäiguga.

Pärnumaal avab oma uksed Euroopa üks suuremaid kodutekstiilitootjaid Wendre AS. „Huvilistel võimalik tutvuda Rääma tootmisüksusega ning näha, kuidas valmivad voodid-madratsid,” ütles Wendre personalijuht Merle Holtsmann.

Estiko-Plastar AS pakub Tartus huvilistele võimalust tulla vaatama kuidas valmistatakse kilepakendeid. „Ootame huvilisi ekskursioonile, kus tutvustame nii graanulist kilepuhumist, kuidas toimub trükkimine kilele ning kile lamineerimine ja/või kilekeevitus. Meie soov on näidata, et tänapäevane tööstuslik tootmine on puhas ja tubane töö, enamasti töö erinevate seadmetega. Tegemist ei ole tuima ja rutiinse nn liinitööga. Varem oli nii, et noori hirmutati, et “kui ei õpi”, saad vaid tööle vaid tööstusettevõttesse. Tänapäeval tööstuses ilma pädeva hariduseta toime ei tule, seadmed on niivõrd keerulised,” kirjeldas Estiko-Plastar ASi juht Triin Anette Kaasik oma ettevõtte programmi.

Viljandimaal asuv AS Viiratsi Saeveski tutvustab avatud ettevõtete päeval tehasejuhi eestvedamisel oma tegevust. „Enamikel inimestel on ettekujutus saeveskist pärit paarikümne aasta tagusest ajast ja oma uksi avades saame näidata, kuidas saeveski tegelikult täna töötab ja milliseid tehnoloogiaid kasutab,“ ütles Viiratsi Saeveski AS personalijuht Raili Kiin.

Oma uksed avab ka Jõgevamaal asuv Scanola Baltic AS, mis toodab rapsiõli. „Näitame kuidas kuumpressimise meetodil toodetakse kodumaisetest rapsiseemnetest Olivia rapsiõli. Lisaks on kõigile külastajatele on kingituseks pudel rapsiõli,” ütles Scanola Baltic kontorijuhataja Janne Birk.

Avatud ettevõtete päeval on võimalik külastada ka mitmeid loomemajandusega tegelevaid ettevõtteid. Pärnus tegutsev väike pereettevõte Vaas&Vaas tutvustab oma ettevõtte tegemisi ning üldist filosoofiat ja tegutsemisloogikat. „Näitame huvilistele toodete valmimise protsessi, räägime tootearendusest, saab lähedalt näha kuidas kunstnik tootele viimase lihvi annab,” ütles ettevõtte juht Kati Vaas.

Tallinnas tegutsev DeMoog Design House tegeleb käsitööna nahast ja kalanahast aksessuaaride tootmisega. „Avatud ettevõtete päeval on meie stuudio uksed lahti kõikidele uudistajatele ja eelnevalt registreerides on võimalus igaühel käed külge lüüa, et endale või sõbrale üks tore käepael meisterdada,” ütles DeMoog brändi looja ja disainer Meelika Tammeveski.

Tartu ettevõte Torm Metall OÜ on kiiresti arenev metallitööstusettevõte. „Ettevõttes on kasutusel moodsad tootmisseadmed: toru- ja lehelaserlõikus, vesilõikus, painutus, keevitus, lasermarkeerimine, haaveldamine, pulbervärvimine jne. Suurem osa ettevõtte toodangust eksporditakse. Avatud ettevõtete päeva raames on võimalik näha kogu tootmisüksust, seadmeid ja tootmisprotsessi ning võimalik küsida küsimusi ettevõtte omanikelt,” ütles ettevõtte personalijuht Heila Tabas.

Järvamaa ettevõte Jalax AS, mis tegeleb metallikomponentide tootmise ja ekspordiga, tutvustab avatud ettevõtete päeval tootmist, tootmisseadmeid ja töötingimusi oma tehases. „Tootmistöö on muutunud kaasaegseks ning tootmistöö on hinnatud nii naiste kui meeste seas. Jalax annab tööd 143-le töötajale millest 40% kogu töötajates on õrnema soo esindajad,” ütles Jalaxi personalispetsialist Maris Niine.

Oma uksed avab avatud ettevõtete päeval näiteks ka Viljandimaal Kõvakülas tegutsev Mulgi Pruulikoda. „Ootame huvilisi tutvuma ühe väikepruulikoja köögipoolega, tutvustame pruulimise tehnoloogiat ja tootmisprotsessi,” ütles Mulgi Pruulikoha juht Lauri Vaiksaar.

Täielik loetelu ettevõtetest, mis avatud ettevõtete päeval oma uksed avavad, on leitav SIIT!

Head Uudised GoodNews