1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Idufirma Barking pakub välja võimaluse, kuidas riik saaks lisakuludeta pool miljonit eurot aastas
Idufirma Barking pakub välja võimaluse, kuidas riik saaks lisakuludeta pool miljonit eurot aastas

Idufirma Barking pakub välja võimaluse, kuidas riik saaks lisakuludeta pool miljonit eurot aastas

barking_fotoMullu Eesti parimaks E-teenuseks valitud idufirma Barking pakub Tallinnas ja Tartus asuvatele riigiettevõtetele võimalust teenida ilma ühegi lisakuluta pool miljonit eurot aastas, rentides välja parkimiskohti, mis tööpäevadel või pärast tööpäevi tühjalt seisavad.

Barking on 2015. aastal loodud mobiilirakendus, millega autojuhtidel avaneb võimalus parkida seni avalikkusele suletud olnud parkimiskohtadele, nagu erinevate asutuste parklad, korteriühistute parklad ja eraparklad.

Barkingu tegevjuhi Kustas Kõivu sõnul avaneks suurepärane lisaraha teenimise võimalus ka Eesti riigil, kes saaks väga hea asukohaga asutuste juurde kuuluvaid parklaid välja rentida. Aastas oleks sellega võimalik arvutuslikult teenida 500 000 eurot.

Hinnangu aluseks on võetud Barkingu kaudu ühelt parkimiskohalt keskmiselt teenitav tulu ning analüüs riigile kuuluvate kruntide ning nende parkimiskohtade saadavuse kohta töövälisel ajal.

„Näiteks kesklinnas ja südalinnas paiknevate Keskkonnaministeeriumi, Välisministeeriumi ja Harju Maavalitsuse territooriumitel on suurepärase asukohaga parklad, mille abil oleks võimalik igas kuus tuhandeid eurosid teenida ,“ kinnitas Kõiv, kelle sõnul aitaks koostöö elavdada kogu Eesti riigi majandust. „Absurdne on olukord, kus parkimine maksab 4,8€ tund ning 30-meetri raadiuses on rida tühje parkimiskohti.“

Kõivu sõnul on Riigi Kinnisvara esindajatega ka kontakteerutud ning esimesed sammud koostööks astutud. Samas rõhutas ta, et oluline on need sammud võimalikult kiiresti astuda.

„Eesti riik võiks olla kogu maailmale eeskujuks sellega, et suudame idufirmade abil luua väärtust kogu ühiskonnale. Näitaksime taaskord, et oleme innovaatilised ja suudame käia ajaga kaasas. Mul on hea meel, et koostöö tegemiseks on esimesi samme juba astutud,“ tõdes Kõiv, kes kutsub teenusega liituma ka teisi maaomanikke ja autojuhte. Tänu sellele muutub südalinna parkimine üha soodsamaks.

„Barkingu kasutamine on keskmiselt 40% võrra soodsam kui tavaline linnatänaval parkimine. Kokkuvõttes võidavad kõik osapooled, sest iga parkimiskohaga teenitakse märkimisväärset lisatulu. Samas saame tänu sellele autojuhtidele soodsamaid parkimisvõimalusi pakkuda,“ rõhutas Kõiv, kes tõi välja Estonia teatri ja EBS-i juures asuvad parklad. „Kui tavaliselt maksab südalinna parkimine al. 3 eurot tund, siis nendes parklates maksab klient 1,5 eurot.“

Barking on 2015. aastal asutatud idufirma, mis on tänaseks laienenud Budapesti, Riiga, Sofiasse, Prahasse ja Kiievisse. Järgmisena plaanitakse vallutada London ja Helsingi.

Head Uudised GoodNews