1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Kaks Eesti idufirmat valiti 25 Skandinaavia parima keskkonnatehnoloogia ettevõtte hulka
Kaks Eesti idufirmat valiti 25 Skandinaavia parima keskkonnatehnoloogia ettevõtte hulka

Kaks Eesti idufirmat valiti 25 Skandinaavia parima keskkonnatehnoloogia ettevõtte hulka

Stigobike
Stigobike

Kolmandat korda toimuva Nordic Cleantech Open keskkonnatehnoloogia ettevõtete võistluse finaalvooru pääsesid Eesti ettevõtted IoT Streetlight ja Stigobike. Konkursi eesmärk on selgitada regiooni parimad idufirmad ning viia need rahvusvaheliste erainvestoriteni.

IoT Streetlight arendab äriideed Tallinna Teaduspargi Tehnopol inkubaatoris ning keskendub targa tänavavalgustuse lahenduse arendamisele ja rahvusvahelisele turule viimisele. Ettevõtte peamiseks toodeteks on tänavavalgusti kontroller ning sellega kaasnev tarkvara.

Stigobike on nutikas elektri jõul liikuv linnaroller, mis kiiresti kokku pakkides võtab vähe ruumi ning on lihtsasti transporditav. Linnaliikluses võib roller ühe laadimisega läbida kuni 40 kilomeetrit.

„Nordic Cleantech Open annab meile võimaluse näidata uudset tänavavalgustuse lahendust potentsiaalsetele klientidele, spetsialistidele ja investoritele. Kõige tähtsamad ongi välisinvestorid, kelle abil loodame rahvusvahelise laienemise plaanid peagi ellu viia. Meie ettevõtte jõudmine 25 parima hulka tõestab, et nutikate tänavavalgustussüsteemide vastu on maailmas huvi ning see on oluline arengutrend kõikjal,“ kommenteeris IoT Streetlight müügijuht Alar Võrk.

Nordic Cleantech Open lõppvõistlusele kandideeris tänavu üle 100 keskkonnatehnoloogia ettevõte, nende seas 11 projekti Eestis. Lõppvõistlusele valiti 25 ettevõtet, kes hakkavad tippmentorite abil oma ärimudelit lihvima ning finaaliks valmistuma. Parim keskkonnatehnoloogia ettevõte saab rahalise auhinna ning suure võimaluse kaasata oma ettevõttesse lisaraha riskikapitalistidelt.

Eesti ettevõtted osalesid konkursil tänavu esimest korda. Konkursi korraldajate sõnul on Eesti kaasamine igati õigustatud.

„Me näeme ühe rohkem geniaalseid keskkonnatehnoloogia ettevõtteid Skandinaavia piirkonnas. Eriti tähelepanuväärne on kandidaatide ja finalistide arv, mis tuli tänavu Eesti innovatsioonisüsteemist. Need ettevõtted lahendavad selgelt turul olevaid probleeme ning meeskondi juhivad noored edujanus inimesed. See tagab võistlusel edu,“ ütles üks konkursi korraldajatest, Magnus Agerström.

Võistluse parim selgitatakse välja 19. mail toimuvas finaalis, mis toimub Stockholmis.

Head Uudised GoodNews