1. Avaleht
  2. Toode
  3. Kuidas valida õige madrats?
Kuidas valida õige madrats?

Kuidas valida õige madrats?

Kuidas valida õige madratsTänapäeval tuleb madratsi valimisel olla väga hoolikas. Turul on palju erinevaid tooteid, mis esmapilgul üksteisest väga ei erine – seetõttu otsustavad ostjad tihtipeale välimuse, hinna, kasutusmugavuse ja müüja lubaduste põhjal.

Kui ostad midagi iseenda, oma tervise ja heaolu jaoks, ei maksa kiirustada. Valitud madrats jääb sinuga mitmeteks aastateks, mistõttu loetleme siin parimate madratsite kvaliteeditunnuseid.

1. Hea madrats toestab õigesti nii keha kui selgroogu

Madratsi valikul tuleb esmalt veenduda, et see toestaks piisavalt sinu selgroogu. Madrats peab ennetama selgrooga seotud probleeme: kaela-, neeru- ja ülejäänud selgroo probleeme. Samuti peaks see ennetama liigesvalu ning leevendama pingeid kehas.

Kõige olulisem on seega valida madrats, mis toestab keha maksimaalselt ning  hoiab selle lamamise ajal võimalikult loomulikus asendis.

2. Hea madrats kohandub ideaalselt keha kuju ja kaaluga (on anatoomiline ja ortopeediline)

Heaks uneks on vaja madratsit, mis toestab piisavalt ning lõõgastab seega keha ja selgroogu. See tähendab, et madrats kohandub ideaalselt iga kehaosaga ning võimaldab kauem ja sügavamalt magada, ilma et peaksid vähkrema ning öösel pidevalt oma asendit muutma.

3. Kvaliteetne madrats on hüpoallergiline – kaitseb tolmulestade, seente ja bakterite eest

Allergiate käes vaevlevate inimeste hulk tõuseb pidevalt. Üks kõige sagedasemaid allergiapõhjustajaid kinnistes ruumides on kindlasti tolmulestad, kellele meeldib pesitseda tavalistes madratsites. Seal toituvad nad inimese nahaosakestest ning on põhilised allergiate ja hingamisprobleemide tekitajad.

Korterites elavad tolmulestad enamasti magamistoas madratsite sees, sest seal on nende jaoks ideaalne elu- ja kasvukeskkond: soojus, niiskus, elukoht ja toit.

Uuringud on näidanud, et ühes kahe aasta vanuses voodis on keskmiselt kaks miljonit elavat ja surnud tolmulesta. Need muutuvad nähtamatuks tolmupilveks iga kord, kui end voodis liigutame – ning see tekitab allergiaid. Madrats tuleb valida selline, mis kaitseb sind mainitud ohu, allergiate ja bakterite eest.

4. Madrats peab olema õhuline ning võimaldama mikroringlust – õhu- ja soojusringlust

On oluline, et madratsi sisu materjal tagaks võimalikult õhulise magamiskeskkonna, tasakaalustades niiskust ja soojust. See tähendab, et materjal, millel lamad, oleks valmistatud ainest, mis võimaldab õhul võimalikult hästi ringelda ning hoiab niiskuse asemel soojust. Nimelt kulutab keha niiskel ja külmal madratsil magades lisaenergiat enese soojendamiseks, põhjustades sellega halba und.

5. Madrats peab olema mugav

Madrats, millel magad, peab olema mugav. See tähendab, et peaksid end selle peal hästi tundma. Samas pead madratsil saama igal ajal lõõgastuda ning oma energiavarusid taastada. Paljudel juhtudel oleneb sinu une kvaliteet suures osas madratsi ja selle materjalide struktuurist.

Mugavus on madratsi ostmisel väga oluline. Vanasti veensid tootjad ostjaid, et ainult jäik madrats mõjub selgroole hästi. Paljudele muidugi sobivad jäigad madratsid, kuid see ei tähenda, et peaksid mugavusest loobuma. Uued ja paremad materjalid moodsates madratsites tagavad piisava toestuse selgroole ja kaelale ning on samas ka mugavad ja pehmed.

6. Madrats ei tohiks olla liiga pehme või liiga jäik

Enne mingi madratsi kasuks otsustamist peaksid kõigepealt hindama, mis sinu vanal madratsil viga on. On see liiga pehme? Liiga jäik? Ehk ei toesta see enam piisavalt? See on hea alguspunkt uue madratsi ostmiseks.

Kui eelistad pehmet diivanit, siis ilmselt magad paremini pehmel madratsil, milles on rohkem mäluvahtu. Kuid kui sul on kaela- või seljavalud, toestab sind paremini jäigem madrats, milles on rohkem lateksit. Kui sa ei oska täpselt hinnata, milline madrats sul on, proovi järgnevat:

• Lama selili ning libista käed alaselja alla. Kui tunned ebamugavust õlgades või puusades, on sinu madrats liiga jäik. Ning kui sinu käte ja madratsi vahele ei jää üldse ruumi, on madrats liiga pehme.

• Proovi end madratsil keerata. Kui seda on väga raske teha, on sinu madrats liiga pehme, ning kui tunned survet puusadele või õlgadele, on see liiga jäik. Lamades peaks kõige rohkem toestust saama neerude ning õla- ja kaelapiirkond. Magades on väga oluline, et toestatud oleksid võtmepunktid (pea, kael, õlad ja neerupiirkond) ning et keharaskus jaotuks terve madratsi peale ühtlaselt:

• Kui madrats on liiga jäik, toestab see sinu keha vaid mõnest kohast,

• Kui madrats on liiga pehme, ei toesta see sind piisavalt või toestab lihtsalt valest kohast.

Enamike madratsite puhul on keharaskus keskendunud ühte punkti, so tagumikule. Seetõttu peadki olema hoolikas ning veenduma, et madrats toestab kogu su keha ühtlaselt.

7. Madratsit tuleb kaitsta tolmu kogunemise eest

Vali madrats, mis on kaitstud staatilise elektri tõttu koguneva tolmu eest. Elektromagnetiline sudu tekib erinevate elektromagnetilisi laineid peegeldavate kehade tõttu: TV-signaal, raadiosignaal, elektriliinid, pistikud. Süsinik- või hõbekiududega tekstiil ei lase elektromagnetilisi laineid läbi kanga. Tolmu kogunemise vastase kaitse tunned madratsil ära Resistat® märgi järgi.

8. Madrats peaks sobima sinu kehakaaluga

On väga oluline, et valiksid madratsi, mis sobiks sinu kehakaaluga. Siinkohal tuleb appi järgnev tabel:

9. Madrats peab olema ökoloogiline, valmistatud inim- ja keskkonnasõbralikest materjalidest

Kahjuks tõstab moodsate materjalide väljatöötamine ka keskkonna saastatust ning erinevate ainete väljatöötamine võib mõjuda väga kahjulikult ka inimeste heaolule. Seetõttu on väga oluline valida madrats, mis on sertifitseeritud vastavalt tekstiilitööstuse ökoloogilisusstandarditele, s.t. millel on Öko Tex Standard 100 sertifikaat.

10. Madrats peab olema vastupidav

Kuna madrats on investeering, ei sooviks sa seda iga paari aasta tagant välja vahetada. Seetõttu on vastupidavus madratsi ostmisel üks väga oluline tegur.

11. Madratsil peaks olema mitmeaastane garantii madratsi sisule (mitte ainult kattele)

Madratsi sisu garantii tagab, et müüja peab sinu madratsi defekti korral välja vahetama. Peaksid teadma, et 10 või enam aastat on väga pikk aeg, mistõttu peavad müüjal olema väga head põhjused, miks tema tootel nii pikk garantii on. Ning see on tunnistajaks toote kvaliteedile. Seetõttu peaksid ostma madratsi müüjalt, kes pakub vähemalt 7-aastast garantiid.

12. Madrats peab olema mõistliku hinnaga

Enne ostmist peaksid end kurssi viima madratsi eelistega ning võrdlema seda teiste samasse klassi kuuluvate madratsitega. Märkad, et erinevate müüjate või kaubamärkide pealtnäha sarnased madratsid erinevad üksteisest nii eeliste kui hindade poolest, mis ei pruugi muidugi olla seotud toote kvaliteediga. Ära lase liiga kõrgel või liiga madalal hinnal end haneks tõmmata. Madratsi hind sõltub suurusest, materjalist, kaubamärgi luksuslikkusest… nii et ära maksa kõrget hinda tavalise madratsi eest. Ning samas, kuigi odavaim madrats turul võib algul näida suurepärase lahendusena, kulutad mõne aasta pärast terve varanduse, et oma selga korda saada.

13. Vali piisavalt suur madrats

Enne uue voodi ja madratsi ostmist mõõda esmalt magamistuba ära. Kui suurt voodit sul vaja läheb? Kas magad üksi või kahekesi? Keskmine voodi kahele näeb kummagi inimese jaoks ette ruumi veidi üle 60 cm. Kui see tundub sinu jaoks hea, siis mõtle sellele, et tavaline lastevoodi on sama lai. Kui sul on voodi mõõtudega 140 x 200, saad juba 20 cm mugavaks uneks juurde. Veendu, et sinu uus voodi ja muidugi ka madrats oleksid piisavalt laiad teie mõlema jaoks.

14. Kas saad madratsi ilma lisakuludeta tagastada, kui see sulle ei sobi?

Liiga lai valik turul võib sind panna valima madratsi, mis ei anna sulle oodatud mugavust. Seetõttu on äärmiselt oluline, et müüja võimaldaks sul madratsit tasuta järele proovida.

See tähendab, et saad madratsit mitu päeva kasutada ning kui see sulle ei sobi, saad selle ilma lisakulude ning selgitusteta tagastada.

15. Kas müüja tagab sulle täieliku teeninduse – abi ja nõustamise?

Õige valik, probleemid kohaletoimetamisega, makseviis, toote võimalik tagastamine… kõik see võib muutuda tõeliseks õudusunenäoks, kui ostad madratsit ilma korraliku teeninduseta.

Osta sealt, kus müüja pakub kõiki olulisi teenuseid lisaks tootele endale: toote lihtne tellimine, makseviis kliendi enda valikul, kohaletoimetamine, garantii, tagastamise võimalus ning erinevad ostujärgsed tegevused, näiteks abi ja nõustamine.

16. Millal madratsit vahetada?

Sinu madratsi kaal tõuseb 5 aasta jooksul umbes 20%. Õige hoolduse ja katte regulaarse pesemise korral saab kaalutõusu/mustuse kogunemist vähendada, kuid pärast 7 aastat ei ole materjalil enam oma endisi omadusi, seega soovitame madratsi välja vahetada iga 7 aasta tagant.

Allikas: Dormeo.ee

Head Uudised GoodNews