1. Avaleht
  2. Toode
  3. Kvaliteetveinil Masi Campofiorin täitus pool sajandit
Kvaliteetveinil Masi Campofiorin täitus pool sajandit

Kvaliteetveinil Masi Campofiorin täitus pool sajandit

Masi Campofiorin 2Campofiorin on vein, mille tarbeks Masi võttis osaliselt kasutusele Appassimento meetodi, mida kasutatakse Amarone valmistamiseks. Seda meetodit on mitmed veinikriitikud kirjeldanud kui geniaalset meetodit suurte veinide valmistamiseks. Masi omanik Sandro Boscaini meenutab: „Minu isa Guido oli Campofiorini looja, tänu sellele veinile saime juba siis maailmale näidata Verona piirkonna punaste veinide potentsiaali. Iidsed viinamarjasordid ja uus meetod andsid sel ajal palju kõneainet ja nii loodi alus Itaalia veinivalmistamise uuele traditsioonile.“

Tänaseks on Campofiorin üle maailma tunnustatud kui Veneto piirkonna uut tüüpi veinide eelkäija ja teerajaja. „Vein, millel on suurepärane struktuur, täidlus ja komplekssus” – just nii kirjeldas Campofiorini esimest korda teisel pool Atlandi ookeani Ameerika veinikriitik Burton Anderson.

Masi CampofiorinCampofiorinil on miljoneid fänne üle kogu maailma, olles samas üks enim jäljendatud veine. Itaalia tuntuim veini- ja toidukriitik Luigi Veronelli kirjutas juba 1972. aastal Campofiorini kvaliteedikindlusest ja selle veini autoritaarsusest. „Vana Itaalia oma kutsuvate aroomidega,” – nii alustas Campofiorini kirjeldamist Goffredo Praise (20. sajandi üks suuremaid Itaalia kirjanikke) oma artiklis „Corriere della Sera” 9. veebruaril 1985 ja jätkas: „vein nimega Campofiorin on üks suuremaid imesid.”

Tänu suurepärasele hinna ja kvaliteedi suhtele on Campofiorin luksus, mida saab iga veiniarmastaja endale lubada. Nii on see tänaseks ilma kahtluseta enim müüv mitte-DOC vein Itaaliast. Campofiorini müük moodustab umbes 30% kogu Masi veinide müügist. Esikohal on siiski Amarone, mida müüakse 70 miljoni euro eest. Masi veinid on saadaval rohkem kui 90 riigis.

Tänu Campofiorini edukusele on loodud selle veini ümber terve sari: Brolo Di Campofiorin Oro, mida on rikastatud iidse Oseleta viinamarja lisamisega veinisse. Samuti Masianco ja Rosa Dei Masi, mis on sildistatud sarnaselt ja on valmistatud ka osalise Appassimento meetodiga.

Ka eestlased peavad lugu sellest imelisest veinist: sel suvel Haapsalus toimunud Itaalia veinipäevade raames valis ligi nelisada Eesti hindajat parimaks Itaalia punaseks veiniks Masi Campofiorini, mida toob maale Altia Eesti.

Masi veinikelder kuulub ajaloolisse Valpolicella Classico DOC veinipiirkonda Põhja-Itaalias. Masi veinide valmistamisel jälgitakse personaalsust ja piirkonnale omast autentsust. Masi Campofiorini valmistatakse ainulaadsel Appasimento meetodil vaid Veneto piirkonnas Põhja-Itaalias. Tegemist on veiniga, mille valmistamisel kuivatatakse osa marju bambusvõredel (Corvina viinamari) kuue nädala jooksul. Kergelt kuivatatud Corvina-marjadele valatakse seejärel peale juba valmis punavein Valpolicella, mille tulemusel tekib teistkordne fermentatsioon e kääritamisprotsess. Teine kääritamine toimub umbes 15 päeva jooksul 18–20 °C juures. Järgneb malolaktiline fermentatsioon. See protsess tõstab veini alkoholisisaldust, rikastab värvi, annab veinile juurde pehmeid ja elegantseid tanniine ning täiesti uusi aroome. Vein laagerdub tammevaatides 18 kuud ja pudelis 3 kuud.

Küpsete kirsside ja ploomide kõrval on selles veinis tunda vürtsikat rosé-pipart, vanilli ja kaneeli aroomi. Maitse on heas tasakaalus, sametiselt pehme, täidlane ja kompleksne, domineerivad punane ploom ja kirss, mustikas, lisaks vanilli ja kakao nüanss. Veinil on pikk järelmaitse.

Viinamarjade korjet esimese Campofiorini veini tarbeks alustati 30. septembril 1964. aastal.

Head Uudised GoodNews