1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. LEEVENDAVAD LAHENDUSED I Prototroni kevadvoor tõi mitmeid majanduskriisi ja sotsiaalelu leevendavaid lahendusi
LEEVENDAVAD LAHENDUSED I Prototroni kevadvoor tõi mitmeid majanduskriisi ja sotsiaalelu leevendavaid lahendusi

LEEVENDAVAD LAHENDUSED I Prototroni kevadvoor tõi mitmeid majanduskriisi ja sotsiaalelu leevendavaid lahendusi

Eesti esimese nutikate ideede rahastu Prototron kevadvoor on käimas. Tähtajaks esitati 290 ideed, millest mitmed olid suunatud üleilmalise viiruse levikust tuleneva majanduskriisi tagajärgede leevendamiseks ja inimeste sotsiaalse elu hõlbustamiseks.

„Ühelt poolt esitati väga lihtsaid ideid, mis hakkavadki tööle vaid kriisisituatsioonis, teisalt oli mitmeid tehnoloogiliselt väga keerulisi lahendusi. Selles voorus on märksõnadeks vaieldamatult kontaktivabad lahendused ja robotiseerimine – ideid kaugõppest kuni kontaktivabade veeanalüüside ja isegi pulmadeni,“ rääkis Prototroni tegevjuht Jana Budkovskaja.

Tänaseks on 290 esitatud ideed läbinud eelhindamised ja sõelale jäi 58 meeskonda. Budkovskaja lisas: „On selge, et praegune olukord, milles peame tegutsema, mõjutab ka Prototroni rahastu tegevust. Esmakordselt toimub kevadvoor täies mahus e-keskkondades, kuid lisaks Eestile ka Lätis.“

Lisaks Lätti laienemisele, Tartu Ülikooli liitumisele on kasvanud ka tugiteenuste pakett. Veebimajutus annab koostöös disainiagentuur Velvetiga kõikidele teise vooru pääsenud meeskondadele juhiseid, kuidas veebilehe abil oma äriideed valideerida ja luua endale veebis äri kasvu toetav identiteet. “Lühidalt kokku võttes on see läbimõeldud kombinatsioon tootest või teenusest ning kasutusmugavusest, silmailust ja turundusest,” selgitas Veebimajutus.ee vedava Elkdata OÜ Süsteemiadministraator Tõnis Bramanis.

Data Depot ja BASIS ID meeskond paneb omalt poolt Prototroni võitjameeskondadele välja paketi, mis sisaldab arendajate töötunde, idee kirjeldamiseks vajalikke kompetentse ja tasuta kontoripinda tootedisaini perioodil. Lisaks on juba varem Prototroniga toetajatena liitunud Tallinna linn, Utilitas, Keskkonnaministeerium, Elering ja Samsung, kes rahastavad eraldi just nende tegevusvaldkonnaga sobivaid lahendusi või pakkunud meeskondadele ideede testimiseks sobivaimat keskkonda.

Prototron on Swedbanki, TalTechi, Tallinna Teaduspark Tehnopoli ja Tartu Ülikooli rahastu, mis aitab luua esmaseid prototüüpe, et maailma muutvad ideed ja tooted jõuaksid kiiremini turule. Tänaseks on Prototron rahastanud 72 nutikat ideed kokku ligi 893 000 euroga, meeskonnad on järelinvesteeringuid kaasanud üle 22 miljoni euro.

Prototroni kevadvooru 2020 võitjad selguvad 28. mail.

Head Uudised GoodNews