1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Lisatud esikümnesse jõudnud ideed! Prototroni ideekonkursi TOP10-sse valiti viis ideed Lõuna- ja Kagu-Eestist
Lisatud esikümnesse jõudnud ideed! Prototroni ideekonkursi TOP10-sse valiti viis ideed Lõuna- ja Kagu-Eestist

Lisatud esikümnesse jõudnud ideed! Prototroni ideekonkursi TOP10-sse valiti viis ideed Lõuna- ja Kagu-Eestist

fotol_sofable-meeskond-prototroni-mentorpaevalRahastu Prototron sügisene ideekonkurss hakkab jõudma lõpule – äsja selgusid kümme paremat meeskonda, kelle seast valitakse detsembri alguses võitjad. Konkurents TOP10-sse pääsemiseks oli väga tugev. Sel korral ideekonkursi fookuses olnud Lõuna- ja Kagu-Eesti meeskondadel on läinud hästi, sest lausa pooled viimasesse hindamisetappi jõudnutest on pärit sellest piirkonnast.

Prototroni tegevjuht Jana Pavlenkova ütles, et esikümnesse jõudnud ideede põhjal võib ideekonkursi tulemustega igati rahule jääda. „Tänavu soovisime esmakordselt kaasata ideekonkursil osalema aktiivseid inimesi väljastpoolt Tallinna ja tulemus on käes – pooled TOP10 meeskondadest on tulnud regioonidest,“ väljendas Pavlenkova heameelt. „Prototroni pakutavad võimalused on jõudnud Tallinna piiridest välja ja pealinna tiimidel on nüüd senisest tugevam konkurents. Kavatseme Prototroni haaret veelgi laiendada.“

Prototroni ideekonkursi TOP10 hulka jõudsid viis ideed Tartust ja Tartumaalt (Degritter, HackMotion, Hairvel, VitaBug) ning üks idee Põlvamaalt (Sofable). Kogu esikümme on järgnev:

Avionica – arendab standarditele vastavat transponderit, mis võimaldab droonide lennutajatel edastada lennuametile drooni asukoha, et seeläbi lihtsustada lennuloa saamist ja tõhustada lennuruumi ohutust.

Covisual – arendab inseneridele ja objektijuhtidele mõeldud kommunikatsioonitarkvara, mis võimaldab töötada ehitusjoonistega distantsilt reaalajas ning vahetada infot viisil, kus kasutajate liikumine ja tegevused joonisel on kõigile jälgitavad, vähendades seeläbi suhtluse ajakulu ja vältides vigu.

Degritter – arendab automaatset ja turvalist vinüülplaatide ultraheli pesumasinat, mis aitab DJ-del ja audiofiilidel oma plaadikollektsioonide eest lihtsalt ja mugavalt hoolt kanda.

Gelatex – arendab želatiinipõhist nahale sarnast tekstiili, mis võimaldaks suurtel moe- ja mööblibrändidel kasutada ökomaterjale ning töötada kasumlikumalt.

HackMotion – arendab lumelauaga sõitma õppijatele mõeldud nutikat riietust, milles paiknevad sensorid annavad kasutajale reaalajas tagasisidet tema kehahoiaku kohta.

Hairvel – arendab ja toodab biotehnoloogial põhinevaid juuksehooldusvahendite komponente, mis aitavad tootjatel muuta tooted keskkonna- ja inimsõbralikumaks ning efektiivsemaks.

Sofable – arendab tulevikutöökoha koosoleku- ja koosolekuruumide lauda, mis on multifunktsionaalne ning aitab muuta kontoris õhustikku loovamaks.

Sphebotics – arendab süsteemi päikeseenergia kättesaamise tõhustamiseks mis tahes pinnalt: maja katuselt, maakodu küngastelt või veepinnalt.

Tark energia – arendab arvuti jääksoojusel töötavaid nutikaid radiaatoreid, et elektrikütet kasutavad eraisikud ja ettevõtted saaksid säästa küttelt tänu arvutile tehtud tööst.

VitaBug – arendab elusa biomassi kultiveerimise teenust ökofarmidele ja bioloogilist päritolu kasvufaktorite tootmisteenust kosmeetika ning farmakoloogiatööstusele, rahuldamaks nende sektorite vajadust keskkonnasäästlike lahenduste järele.

Kümnel välja valitud meeskonnal on nüüd mõned nädalad aega oma esitlust vormida. Prototroni ekspertkogu ette astuvad parimad 5. detsembril, kus iga meeskonna käsutuses on 7+7 minutit (pitch + küsimuste-vastuste voor). TOP10 meeskondade ideid hindab Prototroni ekspertkogu, kuhu kuuluvad Priit Alamäe (Nortal), Jaak Raie (Tehnopol), Heiki Raadik (Swedbank), Jaanus Tamm (Defendec), Yrjö Ojasaar (Solon Partners), Andrus Oks (SmartCap), Margus Uudam (EstVCA) ja Madis Raukas (TTÜ). Prototroni järjekordsed rahasaajad kuulutatakse välja 9. detsembril peetava StartUp Day raames Tartus.

Prototroni rahastu 15. oktoobril lõppenud taotlusvooru esitati kokku 194 nutikat ideed, neist kolmandik tuli vooru fookuses olnud piirkondadest: Tartumaalt ja Kagu-Eestist ning Ida-Virumaalt.

2012. aastal Swedbanki, Tallinna Teaduspargi Tehnopol ja Tallinna Tehnikaülikooli poolt asutatud rahastu Prototron eesmärgiks on toetada alustavaid ettevõtjaid ja leiutajaid rahaliselt esimese töötava tootenäidise ehk prototüübi väljatöötamisel. Prototroni rahastule on senistes taotlusvoorudes esitatud enam kui 1500 nutika idee, kokku on rahastatud 41 projekti ligi 500 000 euro ulatuses.

Järgmine Prototroni taotlusvoor on juba käimas, ideid ootame 1. märtsini 2017. Taotluse saab esitada aadressil www.prototron.ee.

Head Uudised GoodNews