1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Loomeettevõtete konkursi võitis depressiooni ennetav mobiilirakendus
Loomeettevõtete konkursi võitis depressiooni ennetav mobiilirakendus

Loomeettevõtete konkursi võitis depressiooni ennetav mobiilirakendus

Foto: Margus Vilisoo
Foto: Margus Vilisoo

Loomeettevõtete konkursi Creative Business Cup Estonia võitis depressiooni ennetav mobiilirakendus Aiden App.

Täna Estonian Business Schoolis peetud finaalvõistlusel selgus, et Eestit sõidab maailma suurimale loomevaldkonna ettevõtluskonkursile Creative Business Cup esindama ettevõte Aiden mobiiliaplikatsiooniga, mis aitab depressioonile kalduvatel inimestel ennetada probleemide süvenemist ja oma seisundit jälgida. Toote loomisel on kasutatud nii teenuse- kui ka veebidisaini.

Aideni mobiiliaplikatsioon „Sinu isiklik terapeut“ lahendab probleemi, mis on maailmas aktuaalne ja kasvav, rakendus aitab probleeme ennetada juba varases staadiumis ning teeb seda mänguliselt. Märkimisväärsena tõi žürii esile Aideni kõige läbimõeldumat ja kõige paremini komplekteeritud tiimi – lisaks IT inimestele on kaasatud ka teadlaseid ja disainereid. Võitjat aitavad lõppkonkursiks ette valmistada Eesti parimad eksperdid.

„Aideni projekt on hea näide sellest, kuidas disain saab kaasa aidata väga erinevate valdkondade arendamisele. Edu korral on selle toote turg kogu maailm,“ ütles Loov Eesti tegevjuht Eva Leemet.

Lisaks sõidavad EAS-i toel Taani kogemusi omandama Alfa Arhitektid ehitusmoodulitest majaga Alfabox ja taaskasutuspuidust omanäolist mööblit tootev Derelict Furniture.

Esile toodud ettevõtetele paneb Estonian Business School välja kolm ettevõttepõhist stipendiumi. Esikoha võitnu saab 30 ainepunkti (EAP, ca 2500 eurot) ulatuses end EBSis täiendada, ülejäänud kaks tiimi saavad teadmisi omandada 15 ainepunkti mahus. „Kõigil ettevõtetel on täna vaja veel mõelda, kuidas loovast ideest disainida väärtust loov toode ja seda rahvusvaheliselt turustada, oma osa on kindlasti ka esitluste viimistlemisel. EBS saab siinkohal ettevõtetele abiks olla,“ kommenteeris EBSi õppe- ja arendusprorektor Toomas Danneberg.

Tallinna ettevõtlusinkubaatorite eriauhinna, osalemise inkubatsiooni stardimoodulis pälvis tootmisjääkidest mööblit tootev ettevõte UpRolls. „ See ettevõte vaatleb probleeme laiemalt ja püüab leida suurtootmise protsessis tekkivatele jäätmetele suurt lahendust,“ ütles Tallinna Ettevõtlusinkubaatorite juhatuse liige Anu Lõhmus.

Konkursile laekus 18 äriideed, milles oli kas peamine või oluline osa loomesisendil. Tallinna ja Tartu eelvoorudest valiti finaali 8: Extra Leg – digitaalne koduohutuse seade vaegnägijatele; Alfa Arhitektid – ehitusmoodulid;GameBook – arendav reisimäng;Milistver OÜ – uudne nahatöötluse tehnoloogia;Up Rolls – tootmisjääkidest mööbel; Derelict Furniture – taaskasutsupuidust mööbel;Aiden – äpp-isiklik terapeut; Milli Maier&co – innovaatilised juukseehted.

Ideid hindas žürii koosseisus Andrei Korobeinik (ettevõtja ja investor), Aivar Roop (EASi ettevõtluse ja innovatsioonikeskuse juhataja), Toomas Danneberg (EBSi õppe- ja arendusprorektor), Anu Lõhmus (Tallinna Ettevõtlusinkubaatorite juhatuse liige), Ragnar Siil (Creativity Lab juhtivpartner) ja Eva Leemet (Loov Eesti tegevjuht).

Konkurss Creative Business Cup (CBC) toimub 17.-19. novembrini Taanis, Kopenhaagenis. Konkursil osaleb enam kui 50 riiki ning auhinnafond ületab 100 000 USD. Igat riiki esindab vaid üks loomesisendiga ettevõte – kas loomeettevõte või tavaettevõtte, mille puhul loov sisend on oluliselt tõstnud selle konkurentsivõimet.

Globaalne loomeettevõtjate võistlus Creative Business Cup annab lisaks osalemiskogemusele ka tõuke ettevõtte arenguks. Kopenhaagenisse tulevad lisaks loomemajanduse maailmatasemel ekspertidele ka investorid, et parimad ideed maailma aidata. Võistluse käigus toimuvad mitmed ettevõtjate koolitused, mille käigus mainekad eksperdid oma teadmisi jagavad. Eestist on varem CBC-il osalenud 2012 aastal JomyBooks – veebipõhine lasteraamatute kirjastamise platvorm ja 2013 esindas Eestit Ajujahil III auhinna pälvinud väikelaste pesutool Pesa.Eesti konkursi viis läbi Loov Eesti koostöös Tallinna Ettevõtlusinkubaatorite, Tartu Loomemajanduskeskuse, Estonian Business School’i, Creativity Lab’i ja EASiga.

Loov Eesti on Creative Business Cup ametlik esindaja Eestis.

Uuri lähemalt SIIT!

Head Uudised GoodNews