1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Maailmaklassi 3D printimisteenus Eestis
Maailmaklassi 3D printimisteenus Eestis

Maailmaklassi 3D printimisteenus Eestis

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pilt on illustratiivne

Nõudlus 3D printimise järele kasvab tohutul kiirusel ning enamasti tootmisettevõtete seas, kuid uus teenus Tigerprint toob 3D printimise võimaluse lähemale ka eraklientidele. Tigerprint pakub eraklientidele soodsat võimalust isikupäraste esemete loomiseks, kuid pakub ettevõtetele võimalust ka masstootmiseks. Printimiseks piisab vaid ideest, kuna ideele leitakse kiiresti oma kontaktide seast printimiskõlbuliku mudeli looja. Faili olemasolu küll lihtsustab teenust veelgi. Võrdlemisi ainulaadset teenust kasutavad juba mitmed ettevõtted ka väljaspoolt Eestit, just teenuse lihtsuse tõttu. Teenus on aktiivne aadressil http://tigerprint.ee.

Tigerprinti haldava ettevõtte tegevjuht Jevgenia Pogadajeva kommenteerib teenuse hetkeseisu järgnevalt:”Kuna oleme esimesest päevast alates mõelnud globaalselt, siis võime tänaseks julgelt väita, et Eesti turul puudub meil konkurentsi nii tootmisvõimekuse, kui ka materjalivaliku osas. Meie võrgustikul on printerid igal mandril ning tänu sellele suudame lisaks plastiku printimisele pakkuda ka keraamika ja metalli printimist.”

Tänasel päeval leidub veel vähe neid inimesi, kes täielikult mõistaksid 3D printimise võimalusi ning seepärast on ka vähe eraisikust katsetajaid ja huvilisi, kes endale näiteks mõne dekoratiivse lillevaasi laseksid printida. Tigerprinti turundusjuht Kaur Kirikall ütleb aga, et see muutub peagi, kuna Tigerprinti meeskond on võtnud oma ülesandeks populariseerida 3D printimist ka erasektoris. “Juba üsna pea on oodata meilt huvitavaid ideid ja pakkumisi 3D printimiseks,” lubab Kaur Kirikall.

Terve Tigerprinti meeskond on motiveeritud looma veelgi lihtsamat 3D printimise teenust nii kogenud, kui ka veel kogemusteta printijate jaoks. Selle nimel ka pidevalt vaeva nähakse. Lähinädalatel ja kuudel on oodata mõningaid uuendusi teenuse kergemaks kasutamiseks ning seejärel minnakse juba aktiivsemalt välisturgude järele.

Tigerprinti projekt sai alguse 2014. aasta suvel Nizzas, Lõuna-Prantsusmaal, kui osaleti rahvusvahelises startupide suvekoolis, Euroopa Innovatsiooni Akadeemias. Sealt saadi vajalikud teadmised edasiseks ning tehti juba ka esimesed katsetused 3D printimise teenuse turul. Nüüd pärast katsetusi, ollakse valmis maailma vallutamiseks.

Head Uudised GoodNews