1. Avaleht
  2. Toode
  3. Mägiarnikast teeb Bioforce AG Arnica Gel’i
Mägiarnikast teeb Bioforce AG Arnica Gel’i

Mägiarnikast teeb Bioforce AG Arnica Gel’i

Mägiarnika (arnica montana) on 40-50cm kõrgune mitmeaastane rohttaim. Umbes 5cm diameetriga õite värvus varieerub erekollasest oranžkollaseni ning neile on omane hästi äratuntav meeldiv aroom. Arnika õitseb juunist juulini, õisi korjatakse alles teisest aastast. Õied sisaldavad eeterlikke õlisid, millel on põletikuvastane ja antiseptiline toime. Rahvameditsiinis kasutatakse mägiarnika häid omadusi ära nii arnikatinktuuris kui ka arnikatees. Loomadele (välja arvatud kitsele) on taime juured ja õied mürgised.

Arnika kasvab vähese lubjasisaldusega happelises pinnases, okasmetsades, nõmmedel ja toitainetevaestel mägiaasadel 600-2700 meetri kõrgusel. Seda võib leida Euroopas, Skandinaavias, Põhja-Portugalis, Põhja- ja Ida-Hispaanias, Itaalias ja Balkanimaades, Ida- ja Lõuna-Venemaal ja Kesk-Aasias.

Mägiarnika valuvaigistava toime efektiivsusest tuleneb ka taime populaarsus, kuid see on talle endale aastate jooksul kätte maksnud. Liigse korjamise ja üleväetamise tõttu näeb suurtes kogustes metsikult kasvavat arnikat harva. Seepärast on taim mitmetes Euroopa piirkondades kaitse alla võetud.

Alfred Vogeli jaoks oli mägiarnika kasutamine tootmises õigustatud ainult taime eduka kultiveerimise õnnestumisel. Tähtis oli, et kultiveeritud taimede kasulikud omadused oleksid täpselt sama head kui looduslikult kasvavatel taimedel. Eelnevalt juba mitmeid kordi ebaõnnestunud mägiarnika kultiveerimise ülesande võttis enda peale professor Ulrich Bomme 1983.aastal. Kulus 15 aastat rasket tööd kuni 1998.aastal õnnestus Bioforce AG-l esimest korda mägiarnikat kasvatada Saksamaal. Edu saabus põhiliselt tänu õhulisele pinnasele, heale drenaažile ja pinnase lubjasisalduse vähendamisele.

Mägiarnikast teeb Bioforce AG Arnica Gel’i. Suvel kui mägiarnika on täies õies, korjatakse õisi hoolikalt valitud ajal. Need peavad olema valitud ja korjatud käsitsi ning töödeldud värskelt. Seejärel  toimetatakse õied ööpäeva jooksul kärmelt Bioforce’i Roggwili tehasesse. Õisi, mis on transpordi käigus üle kuumenenud või oma värvi kaotanud, vastu ei võeta. Värskete õite alkoholis leotamisel saadakse geeli ematinktuur. Seejärel lisatakse abiained (etanool, puhastatud vesi, taimne glütserool ja glaseeraine hüpromelloos) ja geel ongi valmis!

1 gramm geeli sisaldab umbes 500mg mägiarnika õite ekstrakti. Mägiarnikast pärinevad eeterlikud õlid annavad geelile põletikuvastase ja rahustava toime. Lisaks aitab Arnica Gelleevendada lihasvalu ja –pinget, venitusi, nihestusi, muljumishaavu, traumajärgset paistetust ja reumavalusid. Šveitsis läbi viidud uuringu kohaselt on Arnica Gel’i valuvaigistavad omadused võrdväärsed ibuprofeeni valuvaigistava efektiga. Geel ei soojenda nahka ja on peaaegu lõhnatu, seda tuleb määrida valutavale kohale 2-4 korda päevas, mõju algab 3 minutit peale imendumist.

Head Uudised GoodNews