1. Avaleht
  2. Majandus
  3. N.R. Energy OÜ renoveerib aasta lõpuks kuus katlamaja üle Eesti
N.R. Energy OÜ renoveerib aasta lõpuks kuus katlamaja üle Eesti

N.R. Energy OÜ renoveerib aasta lõpuks kuus katlamaja üle Eesti

Tarbja katlamaja
Tarbja katlamaja

Kaheaastase projekti raames renoveerib Eesti soojusenergia tootja N.R. Energy OÜ aasta lõpuks kuus katlamaja, mis toodavad soojust taastuvast biomassist ning võimaldavad langetada erinevate piirkondade soojuse hinda kuni 30% võrra.

Eelmise aasta suvel avas ettevõte Viljandimaal Vana-Võidus oma esimese renoveeritud ning Eesti ühe kaasaegseima väikekatlamaja, mis muuhulgas vähendas kadu soojustrassides rohkem kui kaks korda. Tänavu augustis said kasutusloa veel kaks renoveeritud katlamaja Järvamaal Tarbja ja Raplamaal Kaerepere asulates. Aasta lõpuks on plaanis kaasajastada veel kolm katlamaja – Harjumaal Kiilis ja Turbas ning Rapla maakonnas Märjamaal.

Kui senini kasutati katlamajades kütusena põlevkiviõli, siis renoveeritud katlamajades toimub soojuse tootmine kohalikust taastuvast biomassi kütusest (puukoor, saepuru, puiduhake, puidujäätmed). Kokku investeeritakse katlamajade renoveerimisse ja soojustrasside väljavahetamisse üle 6 miljoni euro.

Kaerepere katlamaja
Kaerepere katlamaja

Katlamajade rekonstrueerimine võimaldab alandada soojusenergia hinda tarbijale. Kui varem oli Kaerepere võrgupiirkonnas põlevkiviõli hinna kõrghetkel piirhinnaks 90,28 eurot/MWh, siis pärast rekonstrueerimist moodustab soojuse müügihind tarbijale käibemaksuta 65 eurot. Tarbija võrgupiirkonna varasem piirhind 82,73 Eurot/MWh langeb pärast rekonstrueerimist 69 eurole.

“Selline soojuse hinnalangus on kindlasti suureks kergenduseks kohalikele elanikele ja nii mõnigi tarbija, kes on varem kasutusele võtnud alternatiivseid kütteviise, on juba asunud oma hooneid taaslülitama kaugküttevõrku,” ütles N.R. Energy OÜ juhatuse liige Mati Sarap.

Sarapi sõnul on katlamajade rekonstrueerimisel kasutatud parimat võimalikku tehnoloogiat. Katlamajadesse on paigaldatud täisautomaatsed Austria tootja Agro Forst & Energietechnik GmbH seadmed, mis on tuntud oma töökindluse ja automatiseerituse poolest. Katlamajadesse on paigaldatud reservkateldeks ka vedelkütusekatlad, mis tagavad asulate soojusenergiaga varustatuse ka põhikatelde võimaliku seiskumise korral.

Sarapi sõnul kui Kaereperes ja Tarbjas on kasutusele võetud praegusele IE3 standardile vastavad võrgupumbad, siis Kiili, Turba ja Märjamaa katlamaju varustatakse juba pumpadega, mis vastavad kõige viimasele, 1. jaanuarist 2017. aastast kõigile kohustuslikuks muutuvale energiaefektiivsuse standardile IE4.

“Ka muus osas on uued katlamajad eeskujulikud ja energiasäästlikud: voolukatkestuse korral tagab varugeneraator katlamaja töö täies ulatuses. Lisaks saavad renoveeritud katlamajad kõrgtasemel asfaltkattega teed ja platsid, mahukad kütuselaod ning viisaka kaasaegse väljanägemine,” lisas Sarap.

Katlamaja kontroll- ja juhtimissüsteem hõlmab mitte üksnes kontrolli kütuse põlemise protsessi üle, kuid ühtlasi ka kogu hüdraulilise süsteemi üle. Kõik andmed kajastatakse katlaoperaatori ruumis oleval monitoril ja lisaks sellele on kasutusel kaugjälgimissüsteem. Kontroll- ja juhtimissüsteem võimaldab tarbijate soojusarvestite näitude kauglugemist, mille tõttu ei ole tarbijal enam kohustust näitude esitamiseks.

Katlamajade ja soojustrasside rekonstrueerimist teostatakse SA Keskkonnainvesteeringute Keskuse kaasfinantseerimisel. Projektid rahastatakse Kyoto saastekvootide müügist saadud vahenditest.

N.R. Energy OÜ on loodud aastal 1997 ja on 100% Eesti kapitalil põhinev ettevõte, mille põhitegevuseks on soojusenergia tootmine, jaotamine ja müük ning kelle hallata on 30 katlamaja üle Eesti. Ettevõtte annab tööd 32-le inimesele.

Head Uudised GoodNews