1. Avaleht
  2. Toode
  3. NUTIKELL! Kas nutikellast saab uue põlvkonna personaaltreener?
NUTIKELL! Kas nutikellast saab uue põlvkonna personaaltreener?

NUTIKELL! Kas nutikellast saab uue põlvkonna personaaltreener?

LiikumisaktiivsusHiljuti toimunud turunduskonverentsil Password 2016 rääkis Soome tehnoloogiaettevõtja ja juhtimiskonsultant Teemu Arina sellest, kuidas tehnoloogia järjest enam inimese keha funktsioneerimisele kaasa aitab. Arina sõnul on rakendused ja seadmed tänapäeva arstid, kelle abil saab mõõta pulssi, stressitaset, unerütmi ja palju muud.

Üks tark seade, mis näitab inimestele, mida oma elustiilis muuta, et olla tervem ja õnnelikum, on nutikell. Lisaks aja näitamisele täidab see väike seade palju funktsioone –toimib kui sportkell, tervisemonitoorija, seadme abil saab muusikat kuulata või sissetulevatele teavitustele kiirelt reageerida. Dietoloog ja harrastussportlane Henri Ruul testis, kuidas Samsungi nutikella Gear S2 ja sellega ühilduva nutitelefoni abil jälgida kehalist aktiivsust ja saavutada seatud eesmärke, olgu selleks siis valmistumine maijooksuks või lihtsalt elu liikuvamaks muutmine.

Aktiivsusmonitor, liikumine ja tervis

Et saada tervisest tervikpilt ja oma kehalist aktiivsust mugavalt jälgida, on välja mõeldud hulganisti erinevaid rakendusi nii nutitelefonide kui -kellade tarbeks.  Gear S2-s on selleks loodud nutikas “personaaltreener” nimega S Health, mis aitab lisaks tavapärasele sammude lugemisele jälgida päevast aktiivsust, pulssi ning vee ja kofeiini tarbimist.

GearS2

Päeva lõpuks annab personaaltreeneriga võrreldav nutirakendus kasutajale põhjaliku ülevaate liikumisharjumuste ja tervise kohta: liikumisaeg (kõnd, jooks jm), sammud, ligikaudne vahemaa, ligikaudne liikumisel kulutatud energia, südamelöögisagedus, uni, stress jne. “Olenevalt kasutaja soovist võib päevane kokkuvõte baseeruda sammude arvul, kuid manuaalselt võib eesmärgiks seada ka kindla aja – näiteks 60 minutit kehalist aktiivsust päevas. Kui see eesmärk tundub liiga tagasihoidlik, saab seda lihtsalt nutitelefoni kaudu muuta ja kella abil järgida.”

Päeva kokkuvõte

Ruuli sõnul peaks eesmärkide poole liikuma targalt, ent mänguliselt, mistõttu võiks kehalist aktiivsust mõõta erinevate tegevuste ja kategooriate abil. Gear S2 jagab aktiivsuse erinevate värvide näitel kolmeks: kollane ehk kerge kehaline pingutus (näiteks seismine või lühike jalutamine), roheline ehk nn tervislik liikumine või treening (üle 10 min jalutuskäik või jooksmine) ning valge ehk passiivne olek (paigal istumine, magamine).

“Samsung on aktiivsuse mõõtmise kenasti ja arusaadavalt lahendatud ning meeldetuletused töötavad nutikellal hästi. Kui end liiga pikaks ajaks, nt üle 60 minutiks töölaua taha unustada, annab kell sellest märku. Loodetavasti on sellisest “äratusest” kasu, sest kogemused näitavad, et paljud hea vormi ihalejad soovivad just oma igapäevast liikumist suurendada. Kusjuures, kui töölt lõunale jalutada ning liikumine kestab üle 10 minuti, liigitab Gear S2 selle tegevuse tervisliku liikumise ja treeningu alla. Tervise seisukohalt on see õige, sest tervisesport ei tähenda ilmtingimata liibuvaid, higiseid riideid või tunde spordisaalis.”

Trennikell vs nutikell

Lisaks liikumise monitoorimisele on nutikellad tänaseks ka edukad pulsimõõtjad. Kui spordikellad mõõdavad südame löögisagedust ümber rindkere asetatud pulsivöö abil, siis nutikellad teevad seda naha pealt randmelt ning üldjuhul on mõõtmine lihtne ja kiire – eeldab vaid paari nupuvajutust. “Eksperimendi mõttes mõõtsin südame löögisagedust nii spordi- kui nutikellaga. Mugavuse eest annan plusspunktid nutikellale. Sellest aga olulisemad on muidugi mõõtmistulemused. Puhkeolekus olid näitajad vastavalt 67 lööki minutis pulsikellalt ja 69 nutikellalt – seega oli esimene test igati paljulubav.”

Vahemaa võrdlus

Dietoloog võrdles lisaks, kuidas mõõdavad nuti- ja pulsikell treeningul läbitud vahemaad. “Ühe pealelõunase kohvipausi asemel haarasin jooksujalanõud, et espresso asemel üks kiire ergastav jooksuring teha. Kuna võrdlesin ainult kahte kella, on võimatu öelda, kumb on neist täpsem. Küll aga saan öelda, et läbitud vahemaad mõõtes oli erinevus väike – 3,81 km mõõdetuna pulsikellalt ja 3,77 km nutikellalt, mille GPS-iks oli kellaga ühilduv telefon.”

Nutikell koondab erinevaid mugavusfunktsioone

Märkimisväärne on, et kui GPSiga varustatud spordikell on mõeldud eelkõige treeninguteks, siis nutikellal on treening vaid kõigest üks funktsioon sajast. Näiteks on nutikelladesse oma kindla koha leidnud muusika, ilma milleta ei kujuta paljud oma igapäevaseid toimetusi enam ettegi. “Gear S2 puhul on eeliseks kindlasti see, et sobiva muusika valimiseks ei pea telefoni taskust välja otsima, vaid oma valikuid saab käel olevalt kellalt kiirelt ja lihtsalt teha. Lisaks on kell piisavalt võimas, et mitusada muusikapala mahutada. Seega saad muusikat kuulata ka siis, kui telefoni igal pool käepärast ei ole või sa seda treeningule kaasa võtta ei soovi. Tänu bluetooth kõrvaklappidele ei kaasne muusika kuulamisega häirivaid juhtmeid ning see teeb treeningu nauditavamaks.”

Kell pärast treeningut

Nutikellade puhul on mugav ka teadaannete funktsioon, mis kasutajat kõigega kursis hoiab. See võib tähendada nii sõnumeid, uudiseid, sissetulevat kõne või Facebooki kirja. “Näiteks koosolekul olles saab kolme nupuvajutusega saata sõnumi ’’Olen hõivatud. Helistan Sulle esimesel võimalusel tagasi.’’,” kirjeldas Henri Ruul.

Nutikas aksessuaar igaks olukorraks

Nutikella üllatavalt hea toimetulek treeningul ja nõuandefunktsioon tähendab tervisesportlasele potentsiaalset asendajat spordikellale ja nutivõrudele, rääkimata selle otstarbekusest ja teistest funktsioonidest, mida jagub ohtralt nii treeninguks kui väljaspool. Henri hinnangul teevad Samsung Gear S2 soliidne välimus, kasutajasõbralikkus ja head võimed seadmest väärt nutikella, mis muudab nii kontoritöötaja, tehnikahuvilise kui ka tervisesportlase elu mugavamaks ja huvitavamaks.

Head Uudised GoodNews