1. Avaleht
  2. Majandus
  3. OKO ja NOA omanikud restaureerivad Pirital legendaarse kohviku Tuljak
OKO ja NOA omanikud restaureerivad Pirital legendaarse kohviku Tuljak

OKO ja NOA omanikud restaureerivad Pirital legendaarse kohviku Tuljak

Foto: 1Partner Ehitus
Foto: 1Partner Ehitus

2014. aasta Eesti parima restorani NOA ja esikümnesse jõudnud OKO omanikud restaureerivad Pirital legendaarse kohviku Tuljak hoone ning avavad seal suvel peo- ja konverentsikeskuse ning enam kui 100-kohalise suvekohviku.

Valve Pormeisteri poolt kuuekümnendatel projekteeritud muinsuskaitsealuse hoone restaureerib 1Partner Ehitus detailideni originaalilähedasena.

1Partner Ehituse juhi Üllar Hinno sõnul toimub renoveerimine muinsuskaitse eritingimustest lähtudes ja hoolika järelvalve all ning on sama täpne ja põhjalik kui 500-aastase vanalinna maja puhul. “Tuljaku hoone on Eesti 60ndate modernistliku arhitektuuri tippteos ning tuleb tunnustada Tallinna Linnavalitsuse ja Kultuuriväärtuste Ameti spetsialiste, kes menetlesid kogu protsessi ja andsid ehitusloa kiiresti, et väärikas hoone korda saaks,” ütles Hinno.

“Legendaarne kohvik jäi vahepeal aastateks unarusse, hoone muutus läbilaskva katuse tõttu avariiohtlikuks ja praegu tuleb palju detaile välja vahetada. Kõik, mida annab säilitada, jääb alles. Lisaks eksponeerime maksimaalselt originaalsena mõeldud viimistlust. Detailide vahetamisel kasutatakse fotode ja vanade jooniste järgi tehtud koopiaid, restaureeritakse originaalvalgustid ning taastatakse algne omaaegselt moodne värvilahendus,” ütles Hinno.

Lisaks kohvikule restaureeritakse originaalilähedasena ka hoonet ümbritsev haljasala ning jäätisekiosk.

Hoone arendab Baltek Arendus OÜ. Hoone restaureerimisprojekti koostas Apex Arhitektuuribüroo ning tööd viib ellu ka NOA restorani ehitanud 1Partner Ehitus. Uue kohviku osanikud on samad, kes Kaberneemes asuval OKO-l ning Viimsi ja Pirita piiril asuval NOA-l – Martti Siimann, Tõnis Siigur ja Marko Zukker.

Tunnustatud arhitekt Valve Pormeister projekteeris Lillepaviljoni juurdeehituseks kohviku “Tuljak” (Pirita tee 26E) aastatel 1964.–1965, 1990ndatel muudeti kohvik ümber restoran Carinaks.

Head Uudised GoodNews