1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. PALJU ÕNNE I Selgusid parimad ettevõtluse edendajad
PALJU ÕNNE I Selgusid parimad ettevõtluse edendajad

PALJU ÕNNE I Selgusid parimad ettevõtluse edendajad

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi poolt läbi viidud konkursi „Tunnusta ettevõtluse edendajat 2020“ žürii valis pärast lõppvoorus toimunud esitlust võitjateks projektid Merkuur „Mobiilsed töötoad“ ja laste ning noorte loovuskiirendi VIVITA.

Žürii esimehe, Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majandusarengu asekantsler Viljar Lubi sõnul oli kõigi lõppvooru jõudnud projektide tase erakordselt kõrge. Kaks võitjat eristusid teistest aga uuenduslikkuse poolest rahvusvahelisel tasandil.

„Merkuuri puhul näeme väga suurt potentsiaali, et lahendust saaks kasutada ka mujal maailmas, näiteks Aafrikas, kuhu ettevõte ka laieneda püüab. VIVITA on juba märkimisväärse rahvusvahelise haarde saavutanud, kuid usume, et võrgustik saaks veelgi enam laineid lüüa just Euroopas, et kogukondi tugevdada ja lastes leiutamishuvi kasvatada,“ lisas Lubi.

Merkuuri meeskond on välja arendanud mobiilsed töökojad ehk liikuvad tehnoloogia õppeklassid, milles korraldatakse teaduse, tehnoloogia ja inseneeria töötubasid. Mobiilne tehnoloogiaklass sõidab sinna, kus on noored, et üheskoos avastada põnevat tehnoloogiamaailma. Moodsa tehnika ja tarvilike tööriistadega varustatud ringi liikuvates õppeklassides saab iga õpilane, õpetaja ja lapsevanem panna proovile oma insenerioskused, katsetada erinevaid töövõtteid ja -vahendeid ning valmistada põnevaid tooteid. Töö käigus arendatakse noorte tehnoloogilist kirjaoskust, ettevõtlikkust ja karjääriteadlikkust.

Teine võiduprojekt VIVITA on rahvusvaheline laste ja noorte loovuskiirendite võrgustik, mille abil luuakse lastele töökodasid ja leiutamislaboreid oma ideede ja unistuste elluviimiseks. Üheskoos arendatakse lihtsamaid haridustehnoloogiaga seotud tark- ja riistvara, mida prototüüpida, kasutada robootikas ja muudes loovates tegevustes. VIVITA peakontor asub Eestis, kuid tegutsetakse ka Jaapanis, Singapuris, Lõuna-Koreas, Leedus, Filipiinidel ja USA-s.

Vivita Estonia juht ja produtsent Mari-Liis Lind märkis, et tegemist on olulise algatusega, et kasvatada laste huvi tehnoloogia vastu ja arendada nende loovust. „Lapsed kasvavad kiiresti ja luues neile juba varajases eas võimaluse enda fantaasiat reaalseteks asjadeks muuta, on meil mõne aasta pärast ellu astumas uus põlvkond, kes suudab globaalse ulatusega ettevõtmisi ellu viia aukartustäratava iseenesestmõistetavusega,“ ütles Lind.

Viis lõppvooru pääsenud projekti olid: Changemakers (Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustik), Ida-Viru Turismiklaster (IVEK), Mobiilsed töötoad (Merkuur), North Star AI ning Laste ja noorte loovuskiirendi (VIVITA).

Konkurss „Tunnusta ettevõtluse edendajat 2020“ toimus sel aastal juba 14. korda ning on ühtlasi Eesti-siseseks eelvooruks Euroopa Ettevõtlusauhindade konkursile. Konkursi eesmärk on välja selgitada, tunnustada ja üldsusele tutvustada Eesti parimaid ettevõtlust edendavaid algatusi.

Varasematel aastatel on tunnustuse pälvinud mitmed ettevõtlust arendavad projektid, näiteks majandust ja rahatarkust õpetav rollimäng „Ettevõtlusküla“, kiirendi „Gamefounders“, ettevõtluskonkurss „Ajujaht“, noortele tüdrukutele suunatud ettevõtlus- ja liidriprogramm Superheroes ja iduettevõtete ideede käivitaja Garage48. Möödunud aastal võitsid ettevõtluse edendaja tiitli e-residentsuse programm ja MTÜ Eesti 2.0 projekt „Suvekool Hüppelaud“.

Auhinnad antakse üle oktoobris toimuval Ettevõtluse auhindade galal. Euroopa finaal toimub tänavu novembris Berliinis.

Žüriisse kuulusid Viljar Lubi (Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium), Sigrid Harjo (EAS), Evelyn Sepp (Teenusmajanduse Koda, CRW OÜ), Maarika Truu (Startup Estonia), Mait Palts (Kaubandus-Tööstuskoda), Kaia Sarnet (Rahandusministeerium) ja Tiit Elenurm (EBS).

Head Uudised GoodNews