1. Avaleht
  2. Toode
  3. Palju õnne! Tunnustatud Eesti Maitse pääsukesemärgi sai 27 uut toodet
Palju õnne! Tunnustatud Eesti Maitse pääsukesemärgi sai 27 uut toodet

Palju õnne! Tunnustatud Eesti Maitse pääsukesemärgi sai 27 uut toodet

Pagari-, teravilja- ja kondiitritoodete grupis oli ekspertide lemmikuid kaks – Cristella VT mustsõstra palmik ja Rõngu Pagarites toodetud kohupiima-sefiiri-vaarika tort. / Foto: Cristella VT

Kaheksa ettevõtte 27 toodet said sellel nädalal Eesti Põllumajandus-Kaubanduskojas toimunud toidutoodete hindamise tulemusel Tunnustatud Eesti Maitse pääsukesemärgi kandmise õiguse. Pääsukesemärk näitab lisaks toote kõrgele kvaliteedile ka seda, et toidutoote valmistamisel kasutatud põhitooraine on kodumaise päritoluga.

„Tooteid hindasid toiduainetööstuste, teadusasutuste ja laborite erialaspetsialistidest koosnevad ekspertkomisjonid kuues tootegrupis. Objektiivsuse tagamiseks hindavad eksperdid tooteid anonüümselt, ilma et nad teaksid konkreetse toote valmistajat ja kaubamärki. Toodete sensoorsel hindamisel on põhirõhk maitsel, lisaks hinnatakse ka toodete välimust, konsistentsi ja lõhna. Pääsukesemärgi saamiseks peab tootja tõendama ka tootes kasutatud põhitooraine kodumaist päritolu,“ selgitas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja toiduvaldkonna juht Evi Randpere.

Ekspertide hindamiskomisjon valis hindamisel ka oma lemmiktooted. Aedviljatoodete ja kastmete seas oli ekspertide lemmik Tarplani Kaubanduse Salatikaste nelja pipraga, alkohoolsete jookide grupis Moe OÜ Handsa 40% vol. Kalatoodetest maitses ekspertidele kõige enam DGM Shippingu Briisi kaubamärgi all toodetav Praetud puhastatud kilud KIMCHI kastmes, pagari-, teravilja- ja kondiitritoodete grupis oli ekspertide lemmikuid kaks – Cristella VT mustsõstra palmik ja Rõngu Pagarites toodetud kohupiima-sefiiri-vaarika tort.

Lisaks uute toodete hindamisele tegid eksperdid juba kvaliteedimärke kandvatele toodetele ka järelhindamist. Sellel hindamisel oli kokku 15 toodet – kolmele neist tegid eksperdid kvaliteedi parandamiseks ettekirjutused. Ülejäänud 12 toodet vastasid pääsukesemärgi kõikidele kvaliteedinõuetele.

Uued Pääsukesemärki kandvad tooted 

Tarplani Kaubanduse OÜ

Salatikaste nelja pipraga – ekspertide lemmik
Majonees Peakoka

Moe OÜ

Handsa 63,2% vol
Handsa 50% vol
Handsa 40% vol – ekspertide lemmik

Starmaker OÜ

Olde Hansa käsitsi valmistatud pipranaps
Olde Hansa käsitsi valmistatud köömnenaps

DGM Shipping AS

Briis Praetud puhastatud kilud KIMCHI kastmes – ekspertide lemmik
Briis Praetud räimerümbad tomatikastmes
Briis Praetud räimerümbad koduses marinaadis

Cristella VT OÜ

Mustsõstra palmik – ekspertide lemmik
Kodujuustu-vaarikakook

Eesti Leivatööstus OÜ

Terviseleib rukkijahust
Terviseleib punase peediga
Terviseleib seemnetega
Must ronk tume rukkileib

Rõngu Pagar OÜ

Kohupiimakook rosinatega
Kohupiima-sefiiri-vaarika tort – ekspertide lemmik
Trühvlitort brändiga
Pähkli-rosina küpsis
Kaneeliküpsis

Saaremaa Piimatööstus AS

Juust Saare leet
Hollandi leibjuust
Juust Saare light
Juust Saaremaa Edam
Eesti juust
Saare juust

Head Uudised GoodNews