1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Pemetel mõõtmised: Elisal on viies Eesti linnas parim levi siseruumides
Pemetel mõõtmised: Elisal on viies Eesti linnas parim levi siseruumides

Pemetel mõõtmised: Elisal on viies Eesti linnas parim levi siseruumides

elisa_logoSõltumatu mõõtmisfirma Pemetel OÜ poolt Tallinnas, Tartus, Pärnus, Viljandis ja Võrus läbiviidud võrdlevad mõõtmised Eesti mobiilsideoperaatorite 4G LTE võrkudes näitasid, et Elisa pakub neis linnades konkurentidest paremat 4G levi siseruumides.

Aprillikuu lõpus teostas Pemetel OÜ mõõtmised Tallinnas, maikuus järgnesid põhjalikud 4G levimõõtmised neljas suuremas Eesti linnas – Tartus, Pärnus, Viljandis ja Võrus.

Pemetel OÜ juhatuse esimees Priit Roosipuu sõnul näitab siselevi kuivõrd hästi saavad kliendid kasutada mobiilset internetti siseruumides ehk toas, kontoris või näiteks kohvikus viibides. „Siselevi kvaliteeti näitabki signaalitugevus – kui see on parem kui -85 dBm, siis on tegemist hea leviga siseruumides,“ selgitas Priit Roosipuu. “Tuginedes välislevi signaalitugevuse mõõtmistele viies erinevas Eesti linnas, peaks Elisal olema neis linnades parim 4G levi siseruumides.“

Pemetel mõõtmistulemuste järgi pakub Elisa head 4G levi siseruumides Tartus 80% juhtudest, samal ajal kui EMT vastav näitaja jäi 37% ja Tele2 28% juurde. Pemeteli mõõtmistulemused näitasid lisaks ka seda, et EMT-il ei levi 4G signaal Tartus siseruumidesse 31% ja Tele2-l 45% juhtudest. Elisal oli vastav protsent 3.

Pärnus on Pemeteli mõõtmiste järgi Elisal hea leviga siseruumides kaetud 69% linnast, EMT-il seevastu 28% ja Tele2-el 20%. Pärnus ei levinud 4G signaal siseruumidesse EMT-il 38% ja Tele2-el 60% juhtudest, samal ajal jäi Elisa vastav näitaja 9% juurde.

Samuti polnud siselevi kvaliteedi osas Elisal vastast Võru linnas, kus Elisa pakkus head levi siseruumides 77% ja EMT 21% juhtudest. 4G signaal ei jõudnud siseruumidesse EMT-il 48% ja Elisal 4% juhtudest.

Viimased mõõtmised viis Pemetel läbi Viljandis, kus tulemuste kohaselt on Elisal hea levi siseruumides 95% juhtudest, samal ajal pakkus EMT head siselevi Viljandis 39% juhtudest. Viljandis ei jõudnud EMT 4G signaal siseruumidesse 25% ning Elisa vastav näitaja oli 0,2%.

Tele2-l Võru ja Viljandi linnades 4G levi puudus.

Erineva tulemuse mobiilse interneti sise- ja välislevi tulemustes annavad operaatorite poolt tehtud valikud 4G võrkude ehitamisel. Elisa on rajanud 4G LTE võrgu kasutades madalaid sagedusi (LTE800 tehnoloogiat), EMT ja Tele2 seevastu aga peamiselt kõrgeid sagedusi (LTE2600 tehnoloogiat).

Teadlaste poolt läbi viidud uuringud ja võrguseadmete tarnijate info erinevate 4G tehnoloogiate osas näitavad, et LTE800 sagedus jõuab siseruumidesse keskmiselt kaks korda paremini kui LTE2600 sagedus. Sellest tulenevalt ongi madala sageduse puhul levi siseruumides parem.

Juba täna jõuab Elisa 4G internet 97%-ni Eesti elanikest, kuid uute kasutajate lisandudes jätkab Elisa vastavalt klientide vajadustele piirkonniti võrgu edasiarendamist.

Elisa (www.elisa.ee) on Põhjamaade juhtiv sideteenuste pakkuja, mille aktsiad on avalikult noteeritud NASDAQ OMX Helsingi börsi suurte ettevõtete nimekirjas. Elisa teenindab Põhjamaades ligikaudu kaht miljonit klienti, sealhulgas Eestis üle 645 000 kliendi. Eestis suuruselt teine mobiilsideoperaator Elisa pakub oma klientidele laia valikut erinevaid mobiili- ja andmesideteenuseid. Vahendame läbi sidevõrkude inimestele elamusi ja parandame ettevõtete tootlikkust. Elisa keskendub eraklientidele ja ettevõtetele suunatud IKT- ja võrguteenuste arendamisele. Elisa ja juhtiv globaalne mobiilsideoperaator Vodafone on sõlminud laiaulatusliku koostöölepingu, mille kohaselt pakuvad ühisteenuseid 40 erinevas riigis. Elisa Eesti AS käive oli 2013. aastal 94,8 miljonit eurot.

Head Uudised GoodNews