1. Avaleht
  2. Majandus
  3. PROTOTRON! Prototroni teadlaste vooru abil toetatakse leiutiste valmimist
PROTOTRON! Prototroni teadlaste vooru abil toetatakse leiutiste valmimist

PROTOTRON! Prototroni teadlaste vooru abil toetatakse leiutiste valmimist

Prototron
Foto: Prototron

Prototroni rahastu Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) vooru laekus kuus ülikooli intellektuaalomandil põhinevat taotlust, millest enamus keskendusid energeetika ja materjalitehnoloogia valdkonnas arendatavatele prototüüpidele.

TTÜ innovatsiooni ja ettevõtlussuhete prorektor Tea Varrak toob paralleeli hiljuti toimunud Arvamusfestivaliga, kus samuti palju teadlaste leiutiste kasutamisest ning kommertsialiseerimisest räägiti. „Kolm aastat tagasi käivitatud TTÜ intellektuaalomandi erivoor saab igal aastal kindla mahu taotlusi ning tänaseks saame juba rääkida esimestest edulugudest,“ sõnas Varrak. „Tänu sõlmitud koostöölepingule The Harry and Reba Huge Foundation’iga on vooru fond sel aastal ligi kaks korda suurem ning seeläbi on tõenäoliselt võimalik rahastada mitut potentsiaalikamat projekti.“

15. augustil lõppenud Prototroni taotlusvooru sai esitada TTÜ intellektuaalomandil põhinevaid tooteideid, mis keskendusid materjali- või biotehnoloogia, keemia ning mehhatroonika valdkondadele. Kokku laekus taotlus kuuelt uurimisgrupilt kogusummas ligi 250 000 eurot, toetusena läheb jagamisele ligi 100 000 eurot, millest 45 000 on The Harry and Reba Huge Foundation toetus. Toetuse saajad kuulutatakse välja 6. oktoobril Eesti ülikoolide koostööfestivalil „Õigel ajal õiges kohas“ Tartus.

IMG_5603
Foto: www.tehnopol.ee

Sarnaselt Prototroni üldiste voorudega selgitab parimad ideed välja Prototroni ekspertkogu koosseisus Priit Alamäe (Nortal), Jaak Raie (Tehnopol), Robert Kitt (Swedbank), Jaanus Tamm (Defendec), Margus Uudam (EstVCA), Yrjö Ojasaar (Solon Partners) ja Madis Raukas (TTÜ). Parimad teadlaste meeskonnad saavad ärilist tuge oma prototüüpide arendamisel Tallinna Teaduspark Tehnopol Startup Inkubaatori mentoritelt.

„Ülikoolidel on ülioluline roll tehnoloogia arendamises ning TTÜ professorite leiutised suudavad mõjutada tehnoloogia üleüldist kasutamist,“ ütles Prototroni rahastu juht Jana Pavlenkova. Tema sõnul oli ehk viis aastat tagasi raske ette kujutada ülikooli uurimisgruppe tulevikuteadust igapäeva ellu toomas, ent tänaseks on hea meel tõdeda, et teadlased usuvad oma leiutiste kasutegurisse ning julgevad neid ka laborist väljapool tutvustada. „Prototroni rahastu formaat aitab ühendada teadus- ja ärimaailma, mis on üks selle fondi põhieesmärke,“ kinnitas Pavlenkova.

Head Uudised GoodNews