1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Prototronilt taotleb oma nutika idee elluviimiseks rahastust üle 100 meeskonna
Prototronilt taotleb oma nutika idee elluviimiseks rahastust üle 100 meeskonna

Prototronilt taotleb oma nutika idee elluviimiseks rahastust üle 100 meeskonna

2014 sügisel Prototroni toetuse saanud meeskonnad15. märtsil lõppenud Prototroni rahastu kevadises taotlusvoorus esitati kokku üle 100 idee, enamik neist on väga suure potentsiaaliga.

„Prototroni viimast taotlusvooru iseloomustavad väga hästi läbimõeldud ideed ja hoolikalt valitud liikmetega meeskonnad. Kahe ja poole aasta jooksul on Eesti startup-ökosüsteemis jagatud üha rohkem teadmisi ja kogemusi edukate startupide loomisest ja see kajastub ka esitatud ideede kvaliteedis,“ rääkis Protroni rahastu juht Siim Lepisk.

Enim esitati märtsikuu voorus tarkvarapõhiseid, kuid oli ka väga arvestatavaid riistavaraliselt probleeme lahendavaid äriideid.

Järgmiseks filtreerivad eksperdid esitatud taotlustest välja TOP 40. Hindamiskriteeriumiteks on idee tehnoloogiline uudsus, tugeva meeskonna olemasolu ehk kompetents, märgatav konkurentsieelis samalaadsete tehnoloogiate ees, rahvusvaheline ambitsioon ja läbimõeldud ärikontseptsioon. „Edasi valime nendest 20 parimat, kellega kohtumiste alusel selguvad need kuni kümme meeskonda, kes saavad võimaluse oma ideed ekspertkogu ees kaitsta,“ ütles Lepisk ning lisas, et juba praegu võib öelda, et valik saab olema raske. Prototroni ekspertkogu valib rahastuse saajad välja 23. aprillil.

Varasemates Prototroni taotlusvoorudes on kokku esitatud enam kui 1000 ideed, uutesse ja innovaatilistesse tooteideedesse on investeeritud üle 220 000 euro, mille abil on hoog sisse antud 18 prototüübile. Pärast Prototroni rahastust on startupid kaasanud investoritelt üle 2 000 000 euro.

Prototroni rahastu järgmise taotlusvooru tähtaeg on 15. august 2015, kuhu oodatakse Tallinna Tehnikaülikooli patendiportfelli kuuluvaid ideid. Järgmise avatud taotlusvooru tähtaeg on 15. oktoober, kuhu saavad oma idee esitada kõik Eestis prototüüpe valmistavad tudengid, leiutajad ja ettevõtjad. Prototroni rahastuse taotluses www.prototron.ee tuleb kirjeldada tootenäidist, meeskonda ja toote hilisemat äripotentsiaali. Rahastust taotlevatele summadele ei ole seatud piire.

Prototroni rahastu asutasid 2012. aastal Swedbank, Tallinna Teaduspark Tehnopol ja Tallinna Tehnikaülikool.

Head Uudised GoodNews