1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Puidupõhiste toodete eksport suurenes 2012. aastal enamikus kaubagruppides
Puidupõhiste toodete eksport suurenes 2012. aastal enamikus kaubagruppides

Puidupõhiste toodete eksport suurenes 2012. aastal enamikus kaubagruppides

Foto: Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit

Puidupõhiste toodete eksport jätkas tõusu ka 2012. aastal, ehkki varasematest aastatest aeglasemalt. 2012.a. puidupõhiste toodete eksport oli 1 461 miljonit eurot, mida on 1,3% rohkem kui 2011.a. Heameel on tõdeda, et ekspordi kasv jätkus ja ettevõtted suutsid välisturgudele müüdud kaubamahtusid suurendada. Kasv oli aeglasem, kuna eelmiste kriisijärgsete aastate kiire kasv, 2010 vs 2009 +39,5% ja 2011 vs 2010 +15,5%, ei saanudki sellisena jätkuda. Maailmamajanduses ja turgudel on kasvud aeglustunud ning asendunud paigalseisu või tagasiminekuga. See, et enamikus kaubagruppides õnnestus Eesti metsa- ja puidutööstusel eksporti suurendada, näitab meie ettevõtete head konkurentsi- ning kohanemisvõimet.

Puidupõhised tooted on endiselt Eesti väliskaubanduse bilansi kõige olulisemad tasakaalustajad. Nende positiivne bilanss jäi 2012. aastal praktiliselt samale tasemele kui 2011, moodustades 1,089 miljardit eurot, samal ajal kui kõigi muude kaupade negatiivse kogubilansi puudujääk suurenes oluliselt.

Positiivsena tuleb märkida, et suurima mahuga kaubagrupi, sae- ja höövelmaterjali, eksport kasvas oluliselt, 7,6%, ning ühe kõrgeima lisandväärtusega kaubagrupi, puitehitiste, eksport 12,8%. Teiste kaubagruppide puhul muutusid ekspordi näitajad vähe. Ainsana näitas olulist muutust vaid töötlemata ümarpuidu eksport, mis kahanes 20,2%. Tuntavalt kahanes ka küttepuidu ja puitbriketi eksport, aga nende tootegruppide osatähtsus ekspordis on üsna väike.

Metsa- ja puidusektor on Eesti majandusele oluline eksporditulu tooja. Suuresti kohalikul taastuvressursil baseeruv tootmine annab aluse puidupõhiste toodete tugevalt positiivsele väliskaubanduse bilansile, kusjuures sisemajanduse koguproduktis luuakse maksimaalne lisandväärtus.

Head Uudised GoodNews