1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Rahvusvahelise konkurentsivõime poolest on Eesti kõrgliiga piiril
Rahvusvahelise konkurentsivõime poolest on Eesti kõrgliiga piiril

Rahvusvahelise konkurentsivõime poolest on Eesti kõrgliiga piiril

PrintÄsja avaldatud rahvusvahelise konkurentsivõime uuringus asetus Eesti 29. kohale 144 riigi võrdluses, selgus EASi tellitud rahvusvahelise konkurentsivõime aastaraamatust.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) juhatuse esimees Hanno Tomberg tõdes, et kuigi uuringute järgi asub Eesti rahvusvahelise konkurentsivõime kõrgliiga piiril, seisab meie majandus siiski tõsiste väljakutsete ees. „Meie tootlikkus pole kasvanud soovitud tempos, meil on kvalifitseeritud tööjõu puudus, ekspordi puhul on takistuseks keskendumine eelkõige lähiturgudele – see kõik sunnib meid mõtlema, kuidas edasi,“ nentis Tomberg. Ta lisas, et peame tegelema oma kitsaskohtadega ja hakkama teistmoodi äri tegema. „EASi eesmärgid ja plaanid on nii seatud, et suudaksime tugevdada oma rahvusvahelist konkurentsivõimet. Tootlikkust saame kasvatada näiteks välisinvesteeringute alase tegevuse soodustamisega. Samuti peame mõtlema kvalifitseeritud välistööjõu- ja ekspertide kaasamisele ja neile soodsa  keskkonna loomisele,“ selgitas Tomberg.

EASi arendusüksuse juhi Tanel Rebase sõnul viib meid edasi ekspordi osatähtsuse suurendamine ja äri keerukuse kasvatamine. „Samuti on oluline innovatsioonialase tegevuse soodustamine. EAS peab arvestama, et uuel Euroopa Liidu uuel eelarveperioodil on meil vähem toetusraha ning seetõttu saame kaasa aidata eelkõige teaduse ja ettevõtluse kokku viimisel. Selleks on näiteks loodud tehnoloogia arenduskeskuste ja klastrite programm,“ lisas Rebane.

EAS on võtnud ambitsioonikama eesmärgi kui Eesti riik. Kui Eesti riik on seadnud eesmärgiks jõuda aastaks 2020 25. kohale rahvusvahelises konkurentsivõimes, siisEASi sihiks on 20. koht. Ambitsioonikus püüelda Läänemere riikidele lähemale ja neilt õppida, võiks EASi hinnangul olla Eesti lähiaastate prioriteediks.

Konjunktuuriinstituudi poolt koostatud rahvusvahelise konkurentsivõime aastaraamat käsitleb kahte rahvusvahelist uuringut –  Word Economic Forum- The Global Competitiveness Report ja IMD World Competitiveness Yearbook. Esimeses neist vaadeldi Eesti positsiooni 144 riigi võrdluses ja teises 60 riigi võrdluses. Mõlemas uuringus on Eesti oma positsiooni võrreldes varasemaga parandanud.

 

Head Uudised GoodNews