1. Avaleht
  2. Toode
  3. Robottolmuimeja on 20 aastaga arenenud ideest supermasinaks
Robottolmuimeja on 20 aastaga arenenud ideest supermasinaks

Robottolmuimeja on 20 aastaga arenenud ideest supermasinaks

Esimesed futuristlikud robottolmuimeja prototüübid ilmusid avalikkuse ette kakskümmend aastat tagasi. Vahepealne hämmastavalt kiire tehnoloogia areng on jõudnud nii kaugele, et täna on turul robottolmuimejad, mis on nutikamad isegi toonastest personaalarvutitest. Mis siis vahepeal toimus? Robottolmuimejate hämmastavast arenguhüppest teeb ülevaate Samsung Eesti tootekoolitaja German Baranov.

“Kõige esimesed tolmuimejad loodi eelmise sajandi alguses, neid täiustati ning süsteeme arendati, kuid päris robottehnoloogiani jõuti alles kahekümne aasta eest, kui rootslased esitlesid maailma esimese robottolmuimeja ideed,” rääkis Baranov. Tootmisesse see aga ei jõudnud. Tegu oli eelkõige fantaasiaga ja unistusega, kuhu võiks tulevikus maailm areneda.

Päris esimesed robottolmuimejad pandi kokku 2001. aastal, kuid väikses koguses tootmist alustati alles 2002. aastal. Samsungi tootekoolitaja lisas, et juba alguses hakati osadele robottolmuimejate mudelitele lisama ka teisi funktsioone, näiteks põranda pesemine ja aurutamine, et koristamine oleks terviklik ning häviksid ka bakterid.

“Tootearendus oli vahepealsetel aastatel väga konkurentsihimuline – turule tuli palju uusi tootjaid, kes kõik proovisid luua veel efektiivsemat, võimsamat, nutikamat aga samas vaiksemat robotit, mis n-ö märkaks takistusi, oskaks arvestada toas olevate esemetega, teaks, kus lõppeb trepp ning ei jääks iga väiksemagi taksituse ilmnedes lihtsalt seisma. Arendatud on hääljuhtimist,” loetles Baranov erinevaid funktsioone, mida arendati ja mis peaks ühel tänapäevasel robottolmuimejal kindlasti olema, et see oleks väärtuslik kodumasin.

Laserid kaardistavad tuba

Praegu ootavad inimesed robottolmuimejast eelkõige vaikset masinat, mis tegutseb omakeskis pere tavapärast rutiini segamata. Sensorite abil suudavad robotid näha takistusi ning ei sõida ennast kinni kohtadesse, kuhu robotolmuimeja ei mahu. Samuti on paljudel masinatel nutikust ära tunda, kui aku tühjaks saama hakkab. Siis jätab tolmuimeja piisavalt jõuvaru, et iseseisvalt laadimisjaama minna.

Baranov märkis, et see võib-olla kõlab uskumatuna, kuid esimesed laserite abil takistusi kaardistavad robottolmuimejad tulid turule alles kaheksa aastat tagasi, 2009. aasta lõpus. See oli esimene kord, kui robottolmuimejad said nii nutikaks, et suutsid toa ja selles olevaid takistusi kaardistada ning tulemuse järgi süstemaatiliselt koristamist alustada. Kui aga vahepeal mõni takistus, näiteks kaardistamise ajal põrandal magav koer, oma kohalt liikus, siis nüüd sai robot ka sellest aru ja koristas vabanenud paiga ära.

Uus ajajärk 360-kaameraga

“Veelgi uskumatumana võib kõlada see, et esimesed 360-kaamerad ilmusid robottolmuimejatele alles kaks aastat tagasi,” ütles Baranov. Taolist lisandust võib nimetada lausa uueks ajajärguks väikeste robotpuhastite turul. Kaamera olmasolu annab nii palju uusi võimalusi arendusteks, pakkudes täna uskumatuid lahendusi.

“Kas oleksid kunagi arvanud, et kodust lahkudes saad oma nutitelefonist vaadata, mida tolmuimeja kodus teeb? Näiteks Samsungi Powerbot masinad kaardistavad kaamera ning erinevate sensorite abil terve kodu tubade kaupa. Kõigest väike sõrmeklikk oma telefoni ekraanil ning juba oledki juhatanud roboti ruumi, mida soovid, et ta puhastaks,” rääkis Baranov. “Koju jõudes on ülesanne täidetud.”

Tolmukotist allergiavaba konteinerini

Täna ei kasuta praktiliselt ükski robottolmuimeja prahi jaoks kogumiskotti, vaid töötab põhimõttel, kus väga kiire õhu keerutamise ehk tsentrifugaaljõu abil kogutakse praht vastavasse kogumissilindrisse, mida saab hõlpsasti tühjendada. Samuti on peaaegu kõik masinad varustatud HEPA filtritega, mis hoiavad kogutud tolmu kindlalt masinas ning välja tulev õhk on puhas, olles seega sobilik ka nendesse kodudesse, kus on väikseid lapsi või allergikud.

Milliseid tulevikulahendusi veel oodata on, seda ei oska ennustada keegi, sest uued nutikad tehnoloogiad sünnivad iga päev. “Näiteks on täna populaarseimate robottolmuimejate imamisvõimsus võrreldav tavatolmuimejatega, mille mootori võimsust reguleerivad muu hulgas Euroopa Liidu direktiivid,” rääkis Samsungi tootekoolitaja. “Tegelikult pole võimsuse mõttes palju enam edasi minnagi. Reguleerida annab kindlasti aga nutikust ja mürataset ning tõenäoline on, et ka uutele kaameraga versioonidele proovitakse integreerida mopi ja aurutamise funktsioon,” ennustas Baranov.

Kui soovite robottolmuimejate kohta veelgi rohkem infot, siis näiteks veebileht Robottolmuimejad.eu on just nendest masinatest kirjutamisele pühendunud.

Head Uudised GoodNews