1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Rootsi pelletitootja Fuelwood laiendab eestlaste abiga tootmist
Rootsi pelletitootja Fuelwood laiendab eestlaste abiga tootmist

Rootsi pelletitootja Fuelwood laiendab eestlaste abiga tootmist

Pelletitootja Fuelwood käivitas oma Rootsis Söderhamnis Flygstadeni piirkonnas asuva pelletitehase teise tootmisliini. Fuelwood soovis suurendada võimsust, et tootmises oleks võimalik rohkem erinevaid tooraineid kasutada. Seetõttu ehitas ja rahastas Adven kuivati​​ja biokatla, mis 2020. aasta juulis kasutusele võeti.

2019. aasta augustis sõlmisid Fuelwood ja Adven Fuelwoodi Söderhamni pelletitehasesenergiavarustuse alase koostöölepingu. Fuelwood soovis suurendada oma töövõimekust, et tootmises oleks võimalik rohkem erinevat tüüpi tooraineid kasutada. Fuelwood on siiani tarbinud läheduses asuva puitakende tootja Svenska Fönster kuivi jäätmeid, kuid uus tootmisliin võimaldab ära kasutada ka suurema niiskusesisaldusega jääke, sealhulgas kõrvalsaadusi kohalikest metsatööstusest ja saeveskitest.

Adven tegutseb täna Eestis, Rootsis, Soomes, Lätis ja Norras, kuid Adven Baltikumi müügidirektori Kevin Vaheri sõnul meeskond ja eesmärgid riigipiire ei tunne. ”Läheneme igale kliendile väga individuaalselt lähtudes nende tootmisespetsiifikast ja eripäradest. Arvestades konkreetseid vajadusi panime Fuelwoodi projekti jaoks kokku rahvusvahelise meeskonna, kelle eesotsas on Adven Eesti tiim. Meil on tõeliselt hea meel olla kaasas ning anda omapoolne panus uuendusliku ja keskkonnasäästliku pelletitööstuse arengusse,“ sõnas Vaher.

Viivitus koroonaviiruse tõttu

Vundamendi ehitustööd alustati juba 2019. aasta novembris ja selle teostas Fuelwood. Detsembris alustas Adven kuivati​​ehitust, mille kuivatamisvõimsus on 8 tonni tunnis, tööd lõpetati veebruaris.
Kõik kulges plaanipäraselt ja 3 MW katla ehitamine algas veebruaris. Koroonaviiruse leviku tõttu tekkis töösse aga viivitus.

Juuni alguses leevenesid mõnevõrra piirangud ja projekti plaani kohandati nii, et tööd oleks võimalik lõpetada. Tehase sai kasutusele võtta juuni lõpus ja töö käivitati juulis, ligi kolm kuud kavandatust hiljem.

Koroonapuhangust ja sellega seotud raskustest hoolimata on kõik läinud väga hästi. Adven näitas üles pühendumust ja proaktiivsust ning nüüd tehas töötab ja toodame pelleteid,” sõnab Fuelwood Groupi tegevjuht Tanel Teimann.

Plaan laieneda

Selle projekti raames ei paku Adven mitte ainult auru ja soojuse tootmise energiateenuseid, vaid tagab ka kuiva lõpptoote, mida Fuelwood saab oma tootmises kohe kasutada.

„Meile oli Adveni valimine oma koostööpartneriks praeguses kasvufaasis iseenesestmõistetav. Meile oli oluline tehnilise lahenduse kohandamine meie vajaduste järgi ning Adven on teenusepakkujana näidanud selles osas üles erakordselt suurt tehnilist pädevust ja paindlikkust. Nüüd on meil kavas laieneda eelistatavalt koos Adveniga ka riigi teistesse paikadesse ja saada Rootsis oluliseks rohelise energia tootjaks,” ütleb Teimann.

Head Uudised GoodNews