1. Avaleht
  2. Majandus
  3. SmartPOST avas Viljandis esimese uue põlvkonna pakiautomaadi
SmartPOST avas Viljandis esimese uue põlvkonna pakiautomaadi

SmartPOST avas Viljandis esimese uue põlvkonna pakiautomaadi

Foto: Ardo Kaljuvee
Foto: Ardo Kaljuvee

SmartPOST avas Viljandis esimese uue põlvkonna pakiautomaadi Logistikaettevõte Itella SmartPOST avas Viljandis esimese uue põlvkonna PackRobot pakiautomaadi. Sama pakimahu juures senisest neli korda vähem põrandapinda võtvas automaadis toimub pakkide saatmine ja vastuvõtmine ühe luugi kaudu.

Viljandi Paalalinna Maksimarketis avatud PackRobot pakiautomaat on mõeldud kasutamiseks eraisikutele. Ärikliendid saavad jätkuvalt kasutada kõiki juba varasemalt töötavaid siniseid Itella SmartPOST pakiautomaate. SmartPOSTi seni kasutuselolevatest sinistest pakiautomaatidest eristab PackRobotit tavakasutaja jaoks paki saatmise ja vastuvõtmise kasvanud mugavus. “Kõik vajalikud tegevused saab uue automaadi juures tehtud ühest kohast. Enam ei ole vaja liikuda eemal avaneva ukse juurde, paikirobot väljastab ja võtab paki vastu kasutajakonsooli juures asuvast luugist,” selgitas SmartPOSTi tegevjuht Risto Eelmaa.

Uuendusena on PackRobotiga võimalik eraldi saata XS mõõdus pakke, maksimaalse suurusega 7,5 x 17 x 26 cm (kõrgus x laius x sügavus). XS mõõdus paki saatekulu hind on 2,49 eurot. Kõige suuremaid XL pakke uue PackRobotiga saata ei saa.

Esimese pakiroboti asukohaks valiti Viljandi, kuna tegemist on SmartPOSTi ja automaadi väljatöötanud ettevõtte Cleveron sünnilinnaga. Eelmaa sõnul ei tähenda uue tehnoloogia kasutuselevõtt aga seda, et siiani hästi töötavad vanad pakiautomaadid välja vahetatakse.

“Jälgime Viljandis suure huviga, kuidas inimesed uue lahenduse vastu võtavad. Kogume kasutajatelt tagasisidet, mille põhjal parandame tulevikus automaadi funktsionaalsust ja otsustame, kui laialdaselt selle Eestis kasutusele võtame,” lisas Risto Eelmaa.

Pakiautomaadi teenuse kiirele levikule on viimastel aastatel kaasa aidanud ennekõike e-kaubanduse plahvatuslik esiletõus. “Kasvavad transpordi ja tööjõukulud soosivad samuti pakiautomaatide levikut. Inimestel on lihtsam ja odavam ise pakid automaati panna ja neil järel käia, kui kasutada kulleri või postkontori teenust,” rääkis Cleveroni juhatuse esimees Arno Kütt.

Täna Cleveroni pakiautomaatide suurimaks kliendiks oleva Itella automaadivõrgustik hõlmab Eestit ja Soomet. Lisaks on Cleveroni pakivahetusautomaadid esindatud Venemaal. “Loodame, et viie aasta pärast on uudse pakiroboti kasutamine Eesti inimeste hulgas sama tavaline nagu seda on täna mobiiltelefonid,” lisas Kütt. Esimesteks ekspordisihtideks on Skandinaavia ja Lääne-Euroopa.

Itella SmartPOST OÜ on osa Itella Grupist, mis pakub kaupade- ja informatsioonivoogude korraldamise lahendusi. Grupp tegutseb kirjade, informatsiooni ja kaupade logistika valdkonnas Põhja- ja Kesk-Euroopas ning Venemaal.

Head Uudised GoodNews