1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Soovitus alustavale ettevõtjale: kasvata oma tootele kohe alguses fänniklubi
Soovitus alustavale ettevõtjale: kasvata oma tootele kohe alguses fänniklubi

Soovitus alustavale ettevõtjale: kasvata oma tootele kohe alguses fänniklubi

Foto: Pixabay

Prototron ja Fundwise koostöös saavad alustavad ettevõtted nüüdsest oma ideid lihtsamini tarbijate seas proovida. Esmane soovitus alustavatele ettevõtetele on oma tootele fännide kasvatamine juba äri algusfaasis.  

 
“Ühisrahastus on väga heaks ja kiireks võimaluseks aru saada, kas inimesed on nõus toote või teenuse eest maksma. Kui seda saab teha juba algfaasis, on see alustavale ettevõttele oluline aja, raha ja muude ressursside kokkuhoid,” selgitas Prototroni tegevjuht Jana Pavlenkova koostöölepe sõlmimise tagamaid.  
Pavlenkova sõnul on idee valideerimine oluline, samas võrdlemisi keeruline protsess. “Näiteks, kui suurettevõtted ütlevad, et nad on sinu tootest huvitatud, ei tähenda see veel, et nad ka reaalselt oleksid valmis sellesse investeerima või teenust ostma,” lisas Pavlenkova. 
 
Fundwise sobib eelkõige ettevõtetele, kes on juba kasvufaasis ehk neil on toode ja maksvad kliendid. “Meie näeme suurt ühisosa selles, et oma prototüübiga tegelev ettevõte mõtleks juba tuleviku peale ehk samal ajal toote valmimisega kogub maksvaid kliente, nö tema fänne. See on hetk, kui on vaja teha järgmised sammud – kaasata rohkem abikäsi, käivitada tootmine, laieneda üle riigipiiri. Kui tootel või teenusel on reaalsed fännid, kes soovivad sellele kaasa aidata, siis just need ongi esmased inimesed, keda soovida oma ettevõtte investoriteks,” ütles Fundwise tegevjuht Henri Laupmaa ja lisas: “See siin ongi koht, kus meie ühisrahastusplatvorm saab abiks olla.”
 
Prototroni meeskonnad saavad Fundwise abiga teadmised sellest, mis on ühisrahastus ning kas ja kuidas saaks seda nende idee puhul kasutada. Meeskondadele avaneb juba idee esmases väljatöötamise faasis võimalus seda reaalsetele investoritele tutvustada ja saada kohest tagasisidet, kas idee, selle vorm ja sisu oleks investoritele atraktiivne või mida ja kuhu suunas peaks muutma. 
 
Prototron on Swedbanki, Tallinna Tehnikaülikooli ja Tallinna Teaduspark Tehnopoli koostöös loodud rahastu, nutikatele ja innovaatilistele ideedele reaalse kuju ehk esmase prototüübi loomiseks. Rahalise toetuse kõrval on lisaväärtuseks Prototroni mentorite kogemuste ning kontaktvõrgustiku jagamine edukamate taotlejatega. 
 
Fundwise on Eesti ja Baltikumi esimene osaluspõhine ühisrahastusplatvorm, mis on mõeldud ettevõtjatele ja investoritele. Ühisinvesteerimisega tegelev Fundwise pakub ettevõtetele alternatiivset kapitali kaasamise võimalust, mille käigus saavad investorid tehingu vastutasuks osaluse ettevõttes.
 
Prototroni taotlusvoor on avatud, taotlusi saab esitada 15. oktoobrini 2018. 
Head Uudised GoodNews