1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Swedbank: käesoleval aastal kiireneb Eesti majanduskasv 3%-ni
Swedbank: käesoleval aastal kiireneb Eesti majanduskasv 3%-ni

Swedbank: käesoleval aastal kiireneb Eesti majanduskasv 3%-ni

Swedbank_käesoleval aastal kiireneb Eesti majanduskasv 3-niSwedbanki värske majandusprognoosi kohaselt maailmamajanduse kasv sellel ja järgmisel aastal kiireneb. Tegemist on siiski ebaühtlase arenguga ja kasvu väljavaadet iseloomustavad üksikute suurte majanduste head tulemused, kuid paljude teiste jätkuvad raskused. Selline stsenaarium viib hulga vastuoluliste arengusuundadeni, mis panevad rahapoliitika kujundajate osavuse proovile. Vaatamata Eesti osade suuremate kaubanduspartnerite majanduse loiule taastumisele paraneb meie üldine välisnõudlus sel ja järgmisel aastal. See annab koos ekspordi ja investeeringute kasvu kiirenemisega majanduskasvule jõudu juurde. Eelmisel aastal 1%ni aeglustunud majanduse reaalkasv kiireneb sel aastal 3% ning järgmisel aastal 3,7%ni.

Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina sõnul on samal ajal kerkimas murettekitavad riskid tööturul.

„Kuigi tööpuudus aegamööda väheneb, on ettevõtetel raskusi personali leidmisel. See avaldab survet palkade tõstmiseks. Kuna tööjõupuudus jääb püsima, ent samal ajal suureneb nõudlus tööjõu järele, ei nõrgene lähiajal ka surve palkade kiireks tõstmiseks. Kiiresti kasvanud tööjõukulud võivad vähendada ettevõtete konkurentsivõimet välisturgudel ning vastupanuvõimet ootamatutele finantsraskustele. Seetõttu on tootlikkuse suurendamine aga ka palga ja tootlikkuse parema tasakaalu saavutamine oluline,“ selgitas ta.

„Käesoleval aastal kodumajapidamiste kasutatava tulu kasv aeglustub, mis peaks eratarbimise kasvu veidi kärpima. Eratarbimise panus majanduskasvu püsib küll suurim, kuid see hakkab tasapisi vähenema investeeringute mõju suurenemise tõttu. Investeeringute ja eratarbimise parem tasakaal toetab majanduse jätkusuutlikumat kasvu,“ lisas Mertsina.

Mertsina sõnul aeglustub inflatsioon sellel aastal 2,6%-ni, kuid kiireneb järgmisel aastal 2,9%-ni.

„Mõõdukat inflatsiooni toetavad soodsad arengud väliskeskkonnas. Transporditeenuste hindade langus jätkub, kuna maailmaturu nafta hind eurodes arvestatuna meie prognoosi järgi alaneb. Toiduainete hinnad maailmaturul peaksid sel aastal samuti alanema, kuid järgmisel aastal ootame nõudluse kasvades ja varude vähenedes globaalsete toiduhindade tõusu. Tarbijahindade kasv aeglustub 2014. aastal osaliselt ka seetõttu, et eelmisel aastal mõjutas inflatsiooni olulisel määral elektrituru avanemise järel toimunud elektri hinnatõus. Samal ajal tugevnevad kodumaised hinnasurved, kuna kiire palkade kasv tõstab ettevõtete tööjõukulude suurenemise kaudu teenuste hindu. Kiiresti kasvavad sissetulekud ja tarbijate optimism võimaldavad ettevõtetel tõsta hindu sektorites, kus nende konkurentsipositsioon seda võimaldab,“ lisas Mertsina.

Täismahus Swedbanki majandusprognoos on kättesaadav SIIT!

Head Uudised GoodNews