1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Täna registreeriti Eestis 3000. õpilasfirma
Täna registreeriti Eestis 3000. õpilasfirma

Täna registreeriti Eestis 3000. õpilasfirma

Foto: ELCycles

Eesti koolides ettevõtlusõppe programmi pakkuv, õpilasfirmade tegutsemist juhendav ning ka töövarju päeva korraldav JA Eesti (Junior Achievement) registreeris täna Eesti läbi aegade 3000. õpilasfirma.

Ümmarguse järjekorranumbriga õpilasfirma tegutseb Viljandi Kutseõppekeskuses ja kannab nime ELCycles. Kolme noormehe õpilasfirma pakub valgusjuhtmest ja voolumuundurist komplekte kiivritele, et muuta kiiver pimedas nähtavaks. JA Eesti partnersuhete juht Kersti Loor märkis, et Eesti läbi aegade kõige esimene ametlik õpilasfirma loodi juba aastal 1992 Väike-Õismäe Gümnaasiumis ja see tegeles kohviku pidamisega. “Esimesed õpilasfirmad järgisid teistsugust programmi, kui meil praegu on. Toona kestis firma tegemine paar kuud ning seda tehti terve klassiga,” selgitas Loor. Nüüdse programmi järgi on õpilasfirma kestus vähemalt üks õppeaasta ning firmas liikmeid tavaliselt kolm kuni viis.

Eesti õpilasfirmad on väga hästi paistnud silma ka erinevatel võistlustel. Kuigi palju tähelepanu võitis kunagi Karoli Hindriksi pehmete helkurite ettevõte aastal 1999, siis rahvusvahelisel õpilasfirmade võistlusel hakkasid auhinnalised kohad tulema alates aastast 2003: ühel korral kolmas koht, kolmel korral teine koht ning lausa kolm korda esikoht (2009 – Roheline Jälg, 2013 – Kolm Põrsakest, 2017 – Festera). Kersti Loor märkis, et Festera selle aasta võit tõstis Eesti lausa viimase 10 aasta kõige edukaimaks riigiks õpilasfirmade vallas.

Eelmisel õppeaastal tegutses Eestis kokku 326 õpilasfirmat, nendest 15% põhikoolides, 11% kutsekoolides ning 74% gümnaasiumites. 80% õpilasfirmadest pakub tooteid ning 20% teenuseid. “Teenuste hulgas on populaarseimad endiselt koolikohvikud, aga ka IT-teenused, arvutite remont, koolitused, reklaamivahendus, ürituste läbiviimine, vanurite abistamine jne,” selgitas JA Eesti partnersuhete juht Kersti Loor. “Üldiselt järgivad õpilasfirmad ka ühiskonna trende ning peegeldavad seda oma toodetega. Näiteks on praegu populaarsed toiduga seotud ettevõtmised, milles on eriti edukad olnud näiteks Spoony ja Leivapoisid.”

Keskmiselt teenib üks õpilasfirma kasumit umbes 200 eurot, kuid edukaimatel küündivad need numbrid 10 000 euroni. Üle 16 000-eurose käibega firmad tuleb registreerida juba päris ettevõttena ning ka seda on nii mõnedki õpilasfirmad teinud.

Tänapäeval õpetatakse noortele ettevõtjatele juba varakult lausa rahvusvahelist äri ning püütakse selles vallas kogemusi anda. Ka tuleval nädalavahetusel, 6.-8. oktoobril, kogunevad Tallinnas kokku rohkem kui 100 Rootsi, Soome, Läti ja Eesti noort Central-Baltic õpilasfirmade konverentsile, et kolme päeva jooksul üksteiste seast endale partnerid leida, välja mõelda äriideed ja seejärel rahvusvaheline õpilasfirma luua.

Head Uudised GoodNews