1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Tartus käivitub üleilmne iduettevõtete ärikiirendi Buildit
Tartus käivitub üleilmne iduettevõtete ärikiirendi Buildit

Tartus käivitub üleilmne iduettevõtete ärikiirendi Buildit

Tartus käivitub üleilmne iduettevõtete ärikiirendi Buildit

Eestis alustab tegevust esimene riistvara iduettevõtetele suunatud ärikiirendi. Kolme kuu jooksu saavad idufirmad Buildit kiirendis intensiivset nõustamist rahvusvahelistelt tippmentoritelt, tasuta tööruumid koos prototüüpimise seadmetega ja kuni 15 000 eurot investeeringuteks. Builditi tegevuskulusid rahastab EASi Startup Estonia programm.

Kiirendi üks asutaja, tarkvara- ja elektroonikaarenduse kogemusega Aleksander Tõnnisson selgitas, et maailmas on toimumas riistvara iduettevõtete revolutsioon.

“Tootearendus ja tootmine on muutunud kiiremaks ja odavamaks. Seetõttu suudavad idufirmad lihtsamini konkureerida hiigelkorporatsioonidega,” selgitas Tõnnisson.

See on Tõnnissoni sõnul ka põhjus, miks Builditi idukiirendi asutati. Kiirendi asutajate ringi kuuluvad ka Tartu Teaduspark ja Baltic Innovation Agency.

Kiirendi tööruumid paiknevadki Tartu Teaduspargis, kus Builditi idufirmad saavad kasutada prototüüpimise teenuseid ja samuti on võimalik koostööd teha samas asuvate elektroonikafirmadega. Programmi läbinud ettevõtjad võivad jääda tegutsema Tartu Teadusparki ka hiljem. Idufirmade kiirenditest on Buildit üks esimesi, mis on keskendunud just riistvarale.

„Builditi ärikiirendi toetamisega soovime arendada Eestit kui tehnoloogiafirmade kasvulava. Elektroonilisi lillepotte tootev Click & Grow ja digikaameratele elektroonilisi pildiotsijaid tootev Kinotehnik on näited, et Tartust alustanud tootmisettevõtte saab olla ja ongi ülemaailmselt konkurentsivõimeline. Loodan, et meie panus Builditisse toob juurde käega katsutavaid tulemusi,” sõnas Tartu Teaduspargi juhatuse liige Toomas Noorem.

Buildit on loonud rohkem kui 50 eksperdist koosneva rahvusvahelise mentorvõrgustiku. Mentorite hulgas on insenere, tootmisettevõtete juhte kui ka riskikapitaliste ja ülikoolide teadlasi, sealhulgas Stanfordist ja MIT-st. Mentorid tuuakse lühiajaliselt Tartusse või korraldatakse mentorsessioon Skype’i vahendusel. Koostööd tehakse Eesti äriinglite (EstBAN) ja Vega fondiga ning samuti ka teiste riistvarakiirenditega Euroopast, Aasiast ja Põhja-Ameerikast.

„Ootame kandideerima alustavaid ettevõtjaid üle-maailma, aga eeskätt sihime Euroopa ja Venemaa iduettevõtteid. Meie kiirendi fookuses on robootika, elektroonika ja nutiseadmete arendajad,” rääkis kiirendi juht Aleksander Tõnnisson.

Buildit kiirendisse saavad riistavaarendusele fokusseeritud idufirmad kandideerida 25. veebruarini.

Täpsem info ja kandideerimisavaldus kodulehel www.buildit.ee.

Kolmekuuline kiirendusprogramm algab aprillis.

Head Uudised GoodNews