1. Avaleht
  2. Majandus
  3. TASSIKOOGID — MIS NEED ON? Tartu kohvik seob maitsvate kookidega uue sõna
TASSIKOOGID — MIS NEED ON? Tartu kohvik seob maitsvate kookidega uue sõna

TASSIKOOGID — MIS NEED ON? Tartu kohvik seob maitsvate kookidega uue sõna

tassikoogid2Eesti keel on saanud rikkamaks uue sõna arvelt — tassikoogid! “Nii imelikku sõna ei ole eesti keeles olemas ja ei seda ei hakata ka kunagi kasutama – ütlesid esimesed seda sõna kuulnud skeptikutest sõbrad. Aga on läinud teisiti!

Helistasin keelenõuandlasse, rääkisin hr. Pälliga, ja enda rõõmuks kuulsin, et sõna on igati korrektne ja ei oska nagu midagi ette heita,” rõõmustab sõna autor, kohvikuperenaine Aljona Gorbatškova. “Registreerisin selle uue sõnana kohe ka Eesti Keele Instituudis ning samuti on kohvik kaitstud ka Eesti Patendiameti poolt.”

stilistika-1

Tasuks ehk meenutada, kuidas eesti keel on ühe sõna võrra rikastunud ja eneselegi märkamatult on see magusasõprade poolt igapäevasesse kasutusse võetud.  Emajõelinna Karlova linnaosas, 18. sajandist pärit puithoones tegutsev Tassikookide kohvik oli esimene, kes Eestis selle sõnalise väljenduse ja kontseptsiooni kasutusel võttis. See sai teoks kohviku perenaise Aljona Gorbatškova tehtud julgest otsetõlkest. “CupCake” nimetuse saanud maitsvad koogid on angloameerika päritolu ja nii uskumatuna kui see ka ei kõla, siis umbes 220 aastat läks aega enne, kui keegi Eestimaal selle kontseptsiooni avastas ja maiasmokkadeni tõi.

Aljona

Karlovas aadressil Tähe 21  kohvikut pidav perenaine ütleb, et tassikookide sisu ja vorm on välja kujunenud, koogid tulevad otse ahjust ja vähemalt sama sooja suhtumisega on teenindajad. Aljona on kohviku hing ja kontseptsiooni looja ning on valmis uhkusega seda kohvikut enda nimega seostama. “Plaanime teha oma tööd parimana Eestis, jäädes igavesti naturaalsete ainete kasutamise juurde,” ütleb surmtõsiseks jäädes kauni naeratusega Aljona Gorbatškova. “Loodan, et ehk pole kaugel ka aeg, millal Aljona Tassikoogid saavada magusasõpradele rõõmu pakkuda mõnes teises Eesti linnas,” usub ta.

töölaud

Tema unistused kasvasid veelgi suuremaks hiljuti New Yorkis CupCake kohvikus käies ja sealset kvaliteeti nähes. “Tekkis küll isu enda kohvik sinna linna viia, kartmata tihedat konkurentsi,” ütleb Aljona. Senised magusasõbrad viskavad nalja, et Aljona Tassikookidest enda lemmiku leidmine on tõeline väljakutse – valik on ehk liigagi suur, 16 erinevat tassikooki, kevad-suvised, sügis-talvised, klassikalised ja 4 sorti vahetuvad. “Ja olgem julgemad eesti keelde uute sõnade toomisel, sest see on ju vahva kui see päriselt õnnestub,” ütleb Aljona, kelle jaoks eesti keel on emakeeleks ja nii südamelähedane, et vaja on uusi sõnu välja mõelda.

stilistika

Head Uudised GoodNews