1. Avaleht
  2. Äri
  3. Toomas Luman ärihooaja avamisel: Tänases olukorras peab ettevõtja kõigeks valmis olema ja mitte seadma lootuseid üksnes riigi abile
Toomas Luman ärihooaja avamisel: Tänases olukorras peab ettevõtja kõigeks valmis olema ja mitte seadma lootuseid üksnes riigi abile

Toomas Luman ärihooaja avamisel: Tänases olukorras peab ettevõtja kõigeks valmis olema ja mitte seadma lootuseid üksnes riigi abile

Täna 29. augustil avas Eesti Kaubandus-Tööstuskoda koos ettevõtjate ja koostööpartneritega 2020/2021 ärihooaja kogupereüritusega Tapal 1. Jalaväebrigaadi territooriumil. Ettevõtjad peredega said tutvuda nii Eesti kui ka liitlasüksuste tehnikaga ning kaitseväe igapäevaoludega, muuhulgas oli võimalik tutvuda uute kasarmute ja näiteks masinapargiga. Traditsiooniliselt pidas ärihooaja avakõne kaubanduskoja juhatuse esimees Toomas Luman, kes oma kõnes tuletas poliitikutele meelde, et Eesti on riik mille majandusedu oluliseks nurgakiviks on igakülgne avatus ja piiriülene aktiivne kaubandus kõikjal, kus väärtused ja tingimused seda lubavad.

Lisaks pidas ärihooaja avamise puhul kõne 1. jalaväebrigaadi ülem Vahur Karus. Kolonel Karus tänas ettevõtjaid nende panuse eest riigikaitsesse ning rõhutas, et sidemed ettevõtluse ja Kaitseväe vahel on palju tugevamad ja sügavamad kui esmapilgul tundub.

Rumalad otsused seavad ohtu Eesti rahvusvahelise konkurentsipositsiooni

Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman tõi oma kõnes välja, et hoolimata tänasest majanduse olukorrast tuleb olla optimistlik, kuid olla valmis halvimaks aga pidada meeles ka seda, et peale majanduslangust tuleb ka tõus. „Tänagi on meie seas ettevõtjaid, kes elanud üle mitmeid majanduskriise, kuid püsivad jätkuvalt reipalt sadulas ja küllap saavad ka sel korral hakkama. Kui midagi majandusteooriast tänases olukorras meenutada, siis kindlasti teadmist, et majanduslangusele on alati järgnenud ka kasv. Küllap ka seekord, ning arvestades sealjuures meie ettevõtjate dünaamilisust võime loota, et kasv taastub kohe kui välisnõudlus seda võimaldab,“ sõnas ta, kuid lisas samas, et me ei tea, millal nõudlus tegelikult taastuma hakkab ning tõenäoliselt muutuvad ka nõutud kaubad ja teenused sisuliselt.

Selleks, et Eesti ettevõtted saaksid kasvavast välisnõudlusest tuule tiibadesse rõhutas Luman meie poliitikute tehtavate otsuste tähtsust: ”halvim, mida poliitikud kriisist ülesaamiseks teha saaks, oleks oma rumalate otsustega ettevõtteid rahvusvaheliselt halvemasse konkurentsipositsiooni asetades,“ sõnas Luman.

Toomas Lumani täismahus kõnega saab tutvuda SIIN!

Ärihooaja avamisel anti üle kaubanduskoja aumärgid

Ärihooaja avamisel anti üle ka I, II ja III klassi aumärgid inimestele, kes on mänginud olulist rolli Eesti ettevõtluskeskkonna kujundamisel ning kelle isiklikke saavutusi ettevõtluses saab seada eeskujuks.

Kohapeal anti üle I klassi aumärgid:

  • Jaak Ungerson Nurmiko AS juhataja, ettevõtluse ja eriti pereettevõtluse pikaaegse arendamise eest.
  • Verni Loodmaa Hotellide London, Pallas ja Sophia juhatuse esimees, ettevõtluse ja turismi ning hotellinduse valdkonna pikaaegse arendamise eest.

22. aprillil anti kätte aumärk Eesti Vabariigi presidendile Kersti Kaljulaidile, Eesti tuntuse suurendamise eest maailmas ning ettevõtjate rahvusvahelistumisele kaasaaitamise eest. Lühikest videot eriolukorra ajal toimunud üleandmisest näeb SIIT!

Kohapeal anti üle II klassi aumärgid:

  • Raul Puusepp Tallinna Kaubamaja Grupp AS juhatuse liige, ettevõtluse ja kaubanduse valdkonna pikaaegse arendamise eest.
  • Hando Sutter Eesti Energia AS juhatuse esimees, Eesti Energia ning kogu elektritootmise valdkonna arendamise eest.
  • Jana Vanaveski Eesti Vabariigi endine suursaadik Leedus, Eesti ettevõtjate rahvusvahelistumise toetamise eest.

Kohapeal anti üle III klassi aumärgid:

  • Tarmo Mutso Saksa-Balti Kaubanduskoja Eesti büroo juhataja, ettevõtluse rahvusvahelistumisele kaasaaitamise ning pikaaegse panuse eest turismivaldkonna arengusse.
  • Marju Männik Eesti Kaubandus-Tööstuskoja väliskaubanduse vanemnõunik, Eesti Kaubandus-Tööstuskoja väliskaubanduse valdkonna ja teenuste pikaaegse arendamise eest.

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja aumärk on kaubanduskoja austus-, tunnustus- või tänuavaldus, mis antakse Eesti Vabariigi või välisriigi kodanikule eriliste teenete eest kaubanduskoja ja/või Eesti majanduse arengule kaasaaitamisel. Kaubanduskoda tunnustab aumärkidega märkimisväärseid inimesi juba aastast 1999.

Esimese klassi aumärk antakse kõrgele riigitegelasele või ettevõtjale, teise klassi aumärk antakse kõrgele riigitegelasele, ettevõtjale või ettevõtte tegevjuhile ning kolmanda klassi aumärk antakse kõrgele riigitegelasele, ettevõtjale, ettevõtte tegevjuhile või koja tegevpersonali esindajale. Aumärkide saajaid läbi aastate näeb SIIT!

Head Uudised GoodNews