1. Avaleht
  2. Äri
  3. TransferWise’i väärtus kasvab 5 miljardini pärast 319 miljoni dollari suurust aktsiate müüki
TransferWise’i väärtus kasvab 5 miljardini pärast 319 miljoni dollari suurust aktsiate müüki

TransferWise’i väärtus kasvab 5 miljardini pärast 319 miljoni dollari suurust aktsiate müüki

TransferWise’i aktsiate müük summas 319 miljonit dollarit tõstab ettevõtte väärtuse 5 miljardi dollarini. See tähendab 43-protsendilist kasvu alates 2019. aasta maikuust. Uus ring võimaldab aktsionäridel ja töötajatel müüa oma olemasolevaid aktsiaid nii uutele kui ka senistele investoritele.

Ettevõte on jätkuvalt kasumlik, tugeva bilansiga ega kaasa esmast kapitali. Covid-19 pandeemia ajal on TransferWise’i klientide arv, kes otsivad digitaalseid alternatiive pangateenustele, tõusnud ja ülekannete kogumaht kasvab jätkuvalt.

TransferWise on laiendanud oma põhitoodet, rahvusvaheliste rahaülekannete pakkumist, ning ettevõtte piirideta kontoga on loodud võõrsil elavate inimeste, vabakutseliste ja turistide jaoks alternatiiv vana maailma kulukale pangandusele. TransferWise’i piirideta kontol hoiustavad kliendid enam kui kaht miljardit naela ning alates 2018. aastast on välja antud miljon deebetkaarti. Ettevõte lisas hiljuti ka Suurbritannia Finantsinspektsiooni loaga investeerimistoote, mis võimaldab Ühendkuningriigi klientidel oma piirideta kontol olevat raha investeerida. Toode lansseeritakse järgmise 12 kuu jooksul.

Töötajate aktsiate müük toimub TransferWise for Business platvormi kaudu. Antud lahendus on üks kiiremini kasvavaid tooteid ettevõtte portfellis – iga kuu liitub 10 000 uut äriklienti ning hiljuti alustati koostööd Xero ja GoCardless’iga. Tänaseks on TransferWise’il partnerlus kümne pangaga kolmel kontinendil, sealhulgas neopankadega Monzo, N26 ja bunq, kes pakuvad TransferWise’i teenuseid oma miljonitele klientidele läbi rakendusliidese.

Ettevõte on kokku nii esmaste (primary) kui ka teiseste (secondary sale) aktsiamüügi voorudega kaasanud miljard dollarit. Praegust vooru juhivad olemaolev aktsionär Lone Pipe Capital ja uus investor D1 Capital Partners. Uue investorina liitus ka Vulcan Capital, kes hindab TransferWise’i selget missiooni ja kiiret kasvu. Baillie Gifford, Fidelity Investments ja LocalGlobe suurendasid oma osalust.

D1 Capital Partners’i partneri Teddy Gleseri sõnul on TransferWise ehitanud erakordse platvormi piiriüleste maksete ökosüsteemis, hoides kindlalt fookust oma klientidel ja luues pidevalt innovaatilisi lahendusi. „Meile avaldab muljet TransferWise’i platvormi laiendatavus, mis nüüdseks hõlmab eraisikuid, ettevõtteid, finantsasutusi ja omakorda nende kliente. Oleme uhked, et saame koostööd teha Kristo, Taaveti ja kogu TransferWise’i tiimiga.”

Kristo Käärmann, TransferWise’i tegevjuht ja kaasasutaja: „Ükssarvikutest räägitakse palju, kuid reaalsuses ehitame me midagi veel haruldasemat. TransferWise on kasumlik ettevõte, mida saadab hoogne kasv ja mis tegutseb missiooniga ehitada parim lahendus raha liigutamiseks üle kogu maailma: välkkiirelt, mugavalt, läbipaistvalt ja lõpuks ka tasuta.

Üheksa aastat pärast TransferWise’i loomist säästavad meie kasutajad peidetud tasude arvelt miljard naela aastas. See on hea algus, kuid kõigest väike osa sellest, mida pangad koguvad. Ees on pikk teekond, kuid oleme ehitanud finantsiliselt jätkustuutliku ettevõtte, et sinna jõuda.”

Käärmann lisab, et viimased aastad on ettevõtet finantseerinud nende kliendid ja pole vajadust olnud kaasata raha väljastpoolt. „Nüüdne investeerimisring annab võimaluse uutele investoritele liitumiseks ning tasustab vääriliselt neid investoreid ja töötajaid tänu kellele oleme nii kaugele jõudnud.”

Head Uudised GoodNews