1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Ühistupankade tulek ja arendamine langetaks pangandushindu
Ühistupankade tulek ja arendamine langetaks pangandushindu

Ühistupankade tulek ja arendamine langetaks pangandushindu

bank-loan-concept-1446015-2-m“Ühistud toimivad eraisiku huvides nii nagu linnud lendavad parves,” soovis Maaülikooli õppejõud Jaan Leetsar Tallinna ühistupangale tuult tiibadesse. “Iga lind tahab ju lennata lõunasse, kuid parves on seda lihtsam teha.” Samuti hoiaks ühistupank ära pankade hinnakartelli ning aitaks muuta  meie majanduse stabiilsemaks ja vähem sõltuvaks maailmamajandusest.

Möödunud nädalal Tallinnas toimunud suurel rahvusvahelisel  ühistupankade konverentsil ütles Leetsar, et ühistupanganduse arendamine loob usaldust  riigi ja rahva vahel, kasvatab ühiskonna sidusust ja Eesti kodanikust saab ka isamaa patrioot.

“Nii nagu 1930ndate lõpus,  kui mehed rajasid talusid,  ühistud tegutsesid ja naised olid rasedad. Ja eesti rahvas kasvas,” lisas Leetsar, kes on ka akadeemilise ühistegevuse seltsi juhatuse esimees.

Kui Saksamaa ja Soome võivad õigusega uhkust tunda pikkade traditsioonidega elujõulise ühistulise panganduse üle, siis Eestis tehakse ühistupankade taasasutamisel Tallinna õhutusel alles esimesi samme. Soomes seevastu peeti ühistulist tegevust ülitähtsaks juba enne riigi loomist.

“Soomlased mõistsid, et ühele väiksele ühiskonnale on ühistute teke ülimalt oluline,” rääkis Soome ühistute keskorganisatsiooni Pellervo tegevjuht Sami Karhu.

“Meile on oluline  hoida elutähtsaid asju oma kätes, mitte jätta neid rajataguste finantskeskuste või välismaalaste ohjata. Eelkõige on see sügavalt iseseisev mõtlemine, mis sunnib selliseid asju ise otsustama. Ühistuline tegevus on aidanud meil üles ehitada Soome ühiskonda ja säilitada stabiilsust ka maailma finantskriiside keerises.”

Kuna panganduskriisid on maailmas tavaline nähtus, aitab omamaine pangandussüsteem Karhu sõnul püsida muu maailma tegemistest sõltumatuna.

“Näiteks 2008. aastal puhkenud pangakriisi ajal, mis sai alguse Lehman Brorthers pankrotist, olid Soome ühistupangad suutelised kriisiolukorraga vägagi hästi toime tulema,” rääkis Karhu.

Karhu sõnul tasakaalustavad ühistud kogu riigi majandust: “Kui konkureerivad erafirmad teavad, et neil on kõrval hästi töötav ühistupank, püsib ka  nende kasumimarginaal ja teenuste hinnad madalamal. Väga raske on teha näiteks hinnakartelli, kui kõrval on ühistulised pangad.”

Head Uudised GoodNews