1. Avaleht
  2. Majandus
  3. USA suursaadik imetles innovaatilist ja unikaalset tootmist Järvamaal
USA suursaadik imetles innovaatilist ja unikaalset tootmist Järvamaal

USA suursaadik imetles innovaatilist ja unikaalset tootmist Järvamaal

Visit to PlastRex_4Ameerika Ühendriikide suursaadik Jeffrey D. Levine külastas möödunud nädalal neljapäeval oma Järvamaa visiidi raames Rexest Gruppi, mille põhitegevuseks on plastikpakendijäätmete taaskasutusse võtmine ning plastikust ehitusmaterjalide tootmine.

“Meie ettevõtet eristab jäätmete käitlemisel asjaolu, et me kasutame toormaterjalina olmemajapidamises tekkivaid määrdunud segaplastijäätmeid,” selgitas Rexest Grupi juhatuse esimees Aarne Saareväli, kelle sõnul on segaplastijäätmete ümbertöötlemine kordi keerulisem kui puhta ning ühetüübilise polümeermaterjali kasutamine. Sellest tulenebki ka plastijäätmete probleemsus globaalsel tasemel – plastijäätmed parkides, metsades ja ookeanides.

Ettevõtte seni mahukaimaks üksikprojektiks on Kose-Aruvalla teelõigule rajatud müratõkkeseinad, mille üldpikkus on kaks kilomeetrit. Saarevälja sõnul on selle seina ehitamisel loodusest kõrvaldatud miljoneid plastpakendeid, -karpe ja kilekotte ning need müratõkked võivad jääda kasutusse näiteks järgnevaks 50 aastaks. Peale seda on võimalik materjal taas ümber töödelda, millega on loodud plastijäätmetele „igavene“ ringlus.

“Oleme saanud aastate jooksul aru, et meie tootmine on midagi unikaalset, kuna seni ei ole me leidnud maailmas teisi sarnaseid tootjaid. Meid on isegi peetud hulludeks alkeemikuteks,” rääkis Saareväli. “Endiselt levib arusaam, et toota saab ainult ühetüübilisest polümeersest toorainest, aga meie suudame ühildada erinevaid polümeeritüüpe ning valmistada sellest kvaliteetset ehitusmaterjali. “Lahendame täna globaalset plastijäätmete probleemi – see on sõnum mille me suursaadikule edastasime. Ilmselt oli tootmise unikaalsus ka üheks põhjuseks, miks ta meid külastas,” lisas Saareväli.

Suursaadik Jeffrey D. Levine, kes oli kogu tootmisest siiralt vaimustunud sõnas, et plastijäätmetest valminud ehitusmaterjalid võiksid olla esindatud maailmanäitusel Eesti paviljonis. Suursaadik tundis huvi, kas tehnoloogilist lahendust saaks kasutada ka mujal maailmas, sealhulgas ka USA-s.

“PlastRex tehas on nagu suur labor, tehnoloogiale on sisse antud kolm patenti USA-s ja Euroopas. Sellel aastal tõime turule uue tootesarja ELEGRO, mis sisus tähendab seda, et katame PlastRexi spetsiaalse kattekihiga ja anname sellele uue, fantastilise välimuse. Paari kuu jooksul lisandub Elegro seinamaterjalile väga eksklusiivne Elegro terrassilaud. Oleme Elegroga juba Euroopas väljas, täna käib töö USA turule sisenemiseks, sellepärast langes suursaadiku külastus meie jaoks väga sobilikku aega. Suursaadik lubas meid ka selles pisut aidata,” tundis Saareväli head meelt.

PlastRex ja ELEGRO on taaskasutatud plastikust valmistatud innovaatiline ehitusmaterjal. Oma omadustelt ja kasutusalalt sobib asendama puitu ja muid ilmastikutundlikke materjale, kuna materjal ei ima niiskust ning on hooldusvaba. Lisaks on PlastRex ja Elegro UV- kindel, ei tekita pinde, ei mädane, ei hallita, millest on võimalik toota müratõkkeseinu, privaatseinu, terrasse, lillekaste, kasvatuskaste, hobulatreid, liivakaste, aiamööblit ja muud põnevat ning vajalikku. Valikuvõimalusi on lõputult ja toote tarbijad leiavad aina uusi ja põnevaimaid kasutusalasid. Tootja annab materjalile 26-aastase garantii ja tõeliselt rohelise tootena on materjal ka ise 100 protsenti uuesti ümbertöödeldav.

Head Uudised GoodNews